Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež se je srečal s Palestinci in Izraelci: »Obe strani zelo trpita« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 11. 2023 / 13:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2023 / 13:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež se je srečal s Palestinci in Izraelci: »Obe strani zelo trpita« [VIDEO]
Papež je pozval k molitvi »za vse ljudi, ki trpijo zaradi številnih vojn«, še posebej za ljubljeno ljudstvo Ukrajine, Izraela in Palestine. FOTO: Vatican Media

Papež se je srečal s Palestinci in Izraelci: »Obe strani zelo trpita« [VIDEO]

Papež Frančišek je pred današnjo splošno avdienco v Vatikanu sprejel delegaciji iz Palestine in Izraela: srečal se je z družinskimi člani Hamasovih talcev in sorodniki palestinskih družin v Gazi.

Med avdienco je o srečanju na kratko poročal zbranim romarjem in pojasnil, da obe strani močno trpita, ter znova pozval k miru. »Zelo trpijo, prisluhnil sem jim, obe strani zelo trpita: za to so krive vojne, toda tu smo že presegli vojno, to ni vojskovanje, to je terorizem. Prosim, dovolite nam, da delamo za mir, molite za mir, nenehno molite za mir. Naj tam posreduje Gospod, naj nam Gospod pomaga razrešiti probleme, da ne bomo nadaljevali s strastmi, ki na koncu pobijejo vse. Molimo za palestinsko ljudstvo, molimo za izraelsko ljudstvo, da bi zavladal mir,« je pozval voditelj Katoliške cerkve. Pred tem je papež pozval k molitvi »za vse ljudi, ki trpijo zaradi številnih vojn«, še posebej za ljubljeno ljudstvo Ukrajine, Izraela in Palestine.

Izraelske zastave na Trgu sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Vatikan je današnje papeževo srečanje z delegacijama Izraela in Palestine napovedal že minuli konec tedna. Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je takrat poudaril, da gre za izključno človekoljubno dejanje: »Frančišek želi izraziti duhovno bližino trpljenju vseh vpletenih.«

Papež je že večkrat pozval k izpustitvi talcev in obe sprti strani pozval k dogovoru o prekinitvi ognja ter korakih v smeri dialoga in miru.

Papež je pred tem že večkrat pozval k izpustitvi talcev in obe sprti strani pozval k dogovoru o prekinitvi ognja ter korakih v smeri dialoga in miru.

Palestinci v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

»Kristjani, postanite pogumno orodje vključujoče ljubezni«

V današnji katehezi je papež izpostavil univerzalno naravo krščanskega oznanjevanja in poudaril, kako sta srečanje z Jezusom in oznanjevanje evangelija klic za vse, ne glede na naše omejitve.


Frančišek je na začetku kateheze na temo izpred tedna dni, ko je skupaj z verniki premišljeval o krščanskem veselju kot enem izmed štirih vidikov apostolske gorečnosti. Drugi vidik, ki ga je izpostavil danes, je dejstvo, da je to veselje namenjeno vsem. Vsak človek ima »pravico sprejeti evangelij. Kristjani pa smo dolžni oznanjati evangelij, ne da bi koga izključevali.«

Vsakdo, ki ga Gospod pokliče, je izbran, da bi lahko dosegel druge.

Vsakdo, ki ga Gospod pokliče, je izbran, da bi lahko dosegel druge. To je dogovor, ki ga je Bog sklenil s človeštvom: »Vsi Gospodovi prijatelji so izkusili lepoto, pa tudi odgovornost in breme tega, da jih je izbral,« je pojasnil papež. Če nas Bog pokliče, pa to ne pomeni, da nas povzdigne, je sklenil papež: s tem postanemo svobodno in pogumno orodje vključujoče ljubezni.

Med današnjo avdienco. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh