Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež bo sprejel svojce Hamasovih talcev in palestinskih družin [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 11. 2023 / 17:50
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2023 / 19:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež bo sprejel svojce Hamasovih talcev in palestinskih družin [VIDEO]
Papeževo srečanje s svojci trpečih bo izključno človekoljubne narave. FOTO: Vatican Media

Papež bo sprejel svojce Hamasovih talcev in palestinskih družin [VIDEO]

Papež Frančišek se bo prihodnjo sredo, 22. novembra, srečal s svojci talcev, ki so od 7. oktobra letos v rokah Hamasa, in sorodniki palestinskih družin.

Vest o načrtovanem srečanju so danes uradno potrdili tudi iz Vatikana: ob robu sredine splošne avdience bo sveti oče ločeno sprejel obe skupini udeležencev. Kot poudarjajo na vatikanskem tiskovnem uradu, gre za srečanje izključno človekoljubne narave. Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika Mattea Brunija želi papež Frančišek »izraziti svojo duhovno bližino trpljenju vseh vpletenih«. Na možnost tovrstnega srečanja je včeraj namignil vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Po napadu 7. oktobra letos je v rokah Hamasa trenutno okoli 240 ljudi, število mrtvih na območju Gaze pa naj bi se povzpelo že na okoli 12.000.

Po napadu 7. oktobra letos je v rokah Hamasa trenutno okoli 240 ljudi, število mrtvih na območju Gaze pa naj bi se povzpelo že na okoli 12.000, spominja spletni portal Vatican News. Papež Frančišek se bo torej v sredo v dveh ločenih terminih srečal s sorodniki izraelskih talcev, ki jih Hamas že več kot mesec dni zadržuje v Gazi, in s skupino sorodnikov Palestincev, ki trpijo zaradi oboroženega spora na območju Gaze.

Izpustitev talcev ključno za »rešitev« drame

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je včeraj ob robu dogodka na italijanskem veleposlaništvu pri Svetem sedežu na vprašanje časnikarjev o morebitnem srečanju papeža z izraelskimi in palestinskimi družinami dejal: »Delamo na tem in upam, da nam bo uspelo čim prej.« Kardinal Parolin je izpustitev talcev izpostavil tudi kot eno od ključnih točk za »rešitev« drame, ki se že več kot mesec dni odvija na Bližnjem vzhodu. Tudi papež Frančišek je že večkrat pozval predstavnike Hamasa, naj izpustijo talce, pa tudi obe vojskujoči se strani, naj prekineta spopade in skleneta premirje. V pogajanjih za premirje je v ospredju zahteva po izpustitvi izraelskih talcev, medtem ko Hamas zahteva ustavitev letov izraelskih brezpilotnih letal nad območjem Gaze.

Vojna. FOTO: Vatican Media

Število smrtnih žrtev v Gazi narašča

Število žrtev na območju Gaze se zaradi napadov in racij še naprej povečuje. Po podatkih Hamasa je od 7. oktobra, dneva brutalnega napada Hamasovih teroristov na izraelsko ozemlje, na območju Gaze umrlo najmanj 12.000 ljudi, od tega 5.000 otrok.

Doslej so bile po zaslugi mednarodne diplomacije izpuščene le štiri osebe.

Položaj talcev

Položaj približno 240 talcev, med katerimi so ostareli, ženske in otroci, tudi dojenčki, je negotov že od dneva ugrabitve, spominjajo vatikanski mediji. Doslej so bile po zaslugi mednarodne diplomacije izpuščene le štiri osebe. Izraelske enote so osvobodile petega talca, medtem ko so nekaj talcev našli mrtvih. V petek zjutraj je izraelski svetovalec za nacionalno varnost Tzachi Hanegbi sporočil, da trenutno ni dogovora o izpustitvi ljudi, ki so še vedno v rokah Hamasa: »Če bo prišlo do dogovora, se bo znova združilo zelo veliko družin.« Brigade al-Kasam, vojaško krilo Hamasa, pa so po poročanju izraelskih medijev sporočile, da so nekatere talce premestili v »centre za zdravljenje«, in sicer »zaradi njihovega kritičnega stanja in da bi jim rešili življenje«.


Zahvala tiskovne predstavnice talcev papežu

V zadnjih dneh se je tiskovna predstavnica družin talcev Rachel Goldberg-Polin v videoposnetku, objavljenem v vatikanskih medijih, papežu zahvalila za njegovo pozornost do drame s talci. Goldbergova je mati 23-letnega Hersha, ki je bil ranjen in ugrabljen med napadom na festival v puščavi Supernova. »Hvala, ker ste si vzeli čas in nam pomagate v prizadevanjih za osvoboditev 240 ljudi, ki so živi pokopani pod Gazo,« je v video posnetku pove mati ugrabljenega mladeniča. »Vsem religijam pripadajo: muslimani, Judje, kristjani, hindujci, budisti. In so človeška bitja. So Božji otroci.«

Srečanje z izraelskimi oblastmi

Danes je bilo tudi napovedano, da se bodo predstavniki družin talcev v Izraelu sestali z dvema članoma izraelskega vojnega kabineta, Bennyjem Gantzem in Gadijem Eisenkotom. Po napovedih pa se ne bodo srečali s predsednikom vlade Netanjahujem ter ministroma za obrambo in strateške zadeve, Yoavom Gallantom in Ronom Dermerjem.

Medtem je izraelska vojska sporočila, da je bil pod bolnišnico Al Šifa na območju Gaze, ki jo je zasedla minulo sredo, nameščen poveljniški center teroristične organizacije Hamas. Izrael Hamas obtožuje, da izvaja teroristične napade iz skrivališč pod bolnišničnim poslopjem. Predstavniki Hamasa obtožbe Izraela zanikajo.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh