Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež se pripravlja na praznovanje petdesete obletnice drugega vatikanskega cerkvenega zbora

Objava: 27. 07. 2011 / 07:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež se pripravlja na praznovanje petdesete obletnice drugega vatikanskega cerkvenega zbora

Vatikanski časnik ‘L’Osservatore Romano’ poroča, da Benedikt XVI. svoj oddih preživlja ob razmišljanju o koncilskem jubileju ter pisanju tretjega dela knjige o Jezusu.

Papež Benedikt XVI. se med svojim letnim oddihom v Castelgandolfu pripravlja tudi na slovesnosti ob jubileju drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965). V pričakovanju petdesete obletnice odprtja koncila 11. oktobra 2012 je osrednja tema ‘razmislek o veri’, kateremu se v the dneh posveča Benedikt XVI., je ob koncu minulega tedna poročal vatikanski dnevnik ‘L’Osservatore Romano’.

Sveti oče v času svojega oddiha v Castelgandolfu sicer piše tretji, zadnji del knjige iz svoje trilogije ‘Jezus iz Nazareta’, na vsakodnevnem sporedu pa so tudi priprave na papeževa potovanja na svetovni dan mladih v Madridu meseca avgusta ter v njegovo domovino Nemčijo meseca septembra. V ta namen so iz Vatikana v Castelgandolfo pripeljali ‘številne dokumente in knjige’, še piše ‘L’Osservatore Romano’.

Papežev urnik v Castelgandolfu je v primerjavi z njegovim običajnim vsakodnevnim programom malce spremenjen. Ta sicer vsebuje ‘izredno intenzivno’ delo, meditacije in osebno branje, v času oddiha pa tudi čas, preživet v naravi in čas za sprostitev. Sprehodi med zelenjem, med katerimi Benedikt XVI. s svojimi najožjimi sodelavci moli rožni venec, so običajno na sporedu ob popoldnevih.

Joseph Ratzinger je na drugem vatikanskem cerkvenem zboru sodeloval kot svetovalec kölnskega kardinala Josepha Fringsa. Koncil je na prvi božični dan leta 1961 uradno oznanil tedanji papež Janez XXIII. (1958-1963), z njim pa se je pričela prenova v strukturi in bogoslužju katoliške Cerkve ter njeno odpiranje v svet (‘aggiornamento’).

Benedikt XVI. v Castelgandolfu biva od 7. julija do konca letošnjega septembra. V mesecu juliju so odpovedani vsi uradni termini, splošne in zasebne avdience, slednje z redkimi izjemami. Avgusta bo sveti oče ponovno pričel s sredinimi splošnimi avdiencami, september pa ponovno velja za običajen delovni mesec, le da ga sveti oče ne preživlja v Rimu.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh