Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež še štiri ali pet let?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 03. 2015 / 09:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež še štiri ali pet let?

Papež še štiri ali pet let?

Frančišek zagovarja možnost odstopa s papeškega položaja.

Papež Frančišek je v televizijskem pogovoru zavrnil uveljavitev starostne meje za opravljanje papeške službe. »Reči: ta je dopolnil 80 let in se bliža koncu pontifikata – to ne bi bilo primerno«, je Frančišek dejal v pogovoru za mehiško televijo. Papeški položaj je na nek način povezan »s poslednjo pristojnostjo« in pomeni »izredno milost«, vendarle pa to ni zakrament, kot menijo nekateri teologi. Sam ne sodi med tiste, ki neradi postavljajo starostne omejitve, je pojasnil Frančišek. Sam to vidi »tako, kot je storil Benedikt XVI.«



Frančišek je s tem odgovoril na vprašanje, ali ne bi moral papež ob dopolnjeni starosti 80 let zapustiti papeškega položaja. To starostno omejitev cerkveno pravo predvideva za kardinale pri opravljanju njihove službe. Frančišek je že večkrat povedal, da si lahko predstavlja svoj odstop, če bi začutil, da mu moči prehitro pešajo. V pogovoru za mehiško televizijsko hišo Televisa ob drugi obletnici izvolitve na papeški položaj je sveti oče obenem potrdil svojo izjavo, da bo njegov pontifikat verjetno bolj kratkotrajen. Kot je pojasnil, ima »nekakšen nejasen občutek«, da bo papeževal še približno štiri ali pet let.

Na vprašanje, ali je rad papež, je Frančišek odgovoril: »Ni nevšečno. Edino, kar bi res rad storil, je, da bi lahko nekega dne stopil iz hiše, ne da bi me kdo prepoznal, in si v piceriji privoščil pico.« V Buenos Airesu je bil »veliko zunaj« in je obiskoval župnije, je pojasnil papež in dodal: »To mi kar manjka. Ampak človek se prilagodi. Na vse se navadiš.«

Glede letošnje sinode o družini je papež pojasnil, kako je zanj izredno pomembno vprašanje, da bi se v življenje Cerkve lahko vključile tudi družine vnovič civilno poročenih parov. S tem ne bi ničesar izgubili, tudi če bi znova civilno poročenim dopustili prejemanje obhajila, je prepričan Frančišek: »Česar si Cerkev želi, je tvoje vključevanje v življenje Cerkve.« Ne zdi se mu primerno, da znova civilno poročeni zakonci ne morejo biti krstni botri, kar pa je denimo dovoljeno cerkveno poročenemu članu mafije.

V omenjenem pogovoru je sveti oče med drugim tudi pohvalno ocenil evropsko begunsko politiko in posebej izpostavil prizadevanja Italije na tem področju ter državo označil kot »izredno velikodušno«.

Glede obiska Mehike je povedal, da je v znamenje solidarnosti mehiškim migrantom želel prestopiti mejo med Mehiko in Združenimi državami Amerike že ob letošnjem obisku v ZDA. Ker pa se je to izkazalo za neizvedljivo in ker bi želel v Mehiki zagotovo obiskati tudi Marijino romarsko središče Guadalupe, kar bi pomenilo daljše bivanje v državi, bo moral obisk Mehike malce preložiti. »Mehike se ne da obiskati na kratko, za obisk Mehike bi potreboval najmanj teden dni«, je pojasnil Frančišek in dodal: »Obljubljam, da bom pripotoval v Mehiko, tako, kot se spodobi, ne zgolj mimogrede!« Datuma obiska v pogovoru še ni omenjal.

Sveti oče je obsodil tudi trenutno mamilaško vojno v Mehiki in goreče pozval k odločnemu boju proti drogam. Kot je dejal, Mehičani ne bi smeli imeti strahu pred ovajanjem preprodajalcev z mamili. Zaveda se, je dejal papež, da s tem marsikdo svoje življenje postavi na kocko, da je to neke vrste mučeništvo, toda kljub temu si ne bi smeli zatiskati oči pred problemom mamil, ne v Mehiki ne drugod po svetu.

Vir: Kathpress
Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh