Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež se zahvaljuje Hrvaški in spodbuja krepitev družine v celotni Evropi

Objava: 09. 06. 2011 / 07:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež se zahvaljuje Hrvaški in spodbuja krepitev družine v celotni Evropi

Benedikt XVI. se je med včerajšnjo splošno avdienco zahvalil za 'navdušen sprejem' ob obisku v Zagrebu.

Papež Benedikt XVI. je v nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco spregovoril o svojem obisku na Hrvaškem minuli konec tedna in pred verniki, zbranimi na Trgu sv. Petra v Vatikanu, ponovno izrazil željo, da bi njegov obisk okrepil zaščito družin na Hrvaškem ter spodbudil družinsko življenje v celotni Evropi. Kot je dejal, imajo v današnji Evropi narodi z močnim krščanskim izročilom prav posebno odgovornost, da zagovarjajo in spodbujajo vrednote družine, ki temelji na zakonski zvezi.

Za krepitev družin bi si morali še močneje prizadevati tako na vzgojnem kot tudi na družbenem področju, je sveti oče dejal pred več deset tisočimi romarji, zbranimi na Trgu sv. Petra. V času, ko vse pogosteje prihaja do zakonskih ločitev in razvez, je zakonska zvestoba še toliko pomenljivejša in je sama po sebi znamenje Kristusove ljubezni. Takšno živo pričevanje pomeni 'prvo versko vzgojo otrok, ki najmlajšim brez besed sporoča, da je Bog ljubezen, zvesta, potrpežljiva, spoštljiva in velikodušna'.

S potovanjem med hrvaške katoličane ob njihovem prvem narodnem dnevu katoliških družin je sveti oče želel okrepiti krščansko življenje družin kot 'malih hišnih cerkva'.

Hrvaškemu narodu se je papež iskreno zahvalil za 'navdušen sprejem' in za 'pozorno gostoljubje' med svojim obiskom v Zagrebu. Povedal je, da se rad spomni 'cele vrste vtisov polnih srečanj', v posebno lepem spominu pa hrani molitveno bdenje z okoli petdeset tisoč mladimi hrvaškimi katoličani na osrednjem zagrebškem trgu ter molitev večernic s škofi, z duhovniki in redovniki v zagrebški katedrali.

Ob koncu kateheze je sveti oče izpostavil še srečanje s predstavniki hrvaške civilne družbe, političnega, akademskega, kulturnega in podjetniškega življenja, z diplomatskim zborom in voditelji različnih verstev. Kot je dejal, se je na srečanju želel pokloniti veliki hrvaški kulturni tradiciji, ki je neločljiva od njene vere in žive navzočnosti v Cerkvi. Cerkev pa je skozi stoletja Hrvaški dala najrazličnejše ustanove in vidne raziskovalce resnice ter skupnega dobrega, pri čemer je Benedikt XVI. posebej izpostavil jezuita Ruđerja Boškovića.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh