Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež si v ekumenizmu želi potrpežljivosti brez obupavanja

Objava: 26. 01. 2012 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež si v ekumenizmu želi potrpežljivosti brez obupavanja

Slovesna molitev večernic v rimski baziliki sv. Pavla zunaj obzidja je bila v znamenju koncilskega jubileja.

Papež Benedikt XVI. je pozval k treznemu in stvarnemu odnosu do ekumenskega dialoga. Ponovno doseči edinost vseh kristjanov je ‘dolžnost’ in ‘velika odgovornost’ vsakega vernika, je sveti oče dejal v svojem nagovoru med sinočnjo slovesno molitvijo večernic v italijanski prestolnici. Kristjani pa moramo biti ob tem potrpežljivi in ne smemo obupati.

V današnji kulturi se zmaga pogosto enači s takojšnjim uspehom, je nadaljeval Benedikt XVI. S krščanskega stališča pa je zmaga dolgotrajna in ne vedno naravnost usmerjena pot. To velja tudi za ekumenizem. Trenutni položaj ločenih Cerkva je sicer boleč, vendar kristjan sme upati na premostitev razlik, saj je Jezus sam premagal smrt,je dejal papež v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja ob zaključku molitvene osmine za edinost kristjanov. Slovesnih večernic s papežem so se udeležili tudi številni predstavniki različnih krščanskih Cerkva in cerkvenih skupnosti.

Potrpežljivo čakanje nikakor ne pomeni pasivnosti ali obupavanja, pač pa zavestno pozornost, da bi se lahko odzvali ‘na sleherno možnost skupnosti in bratstva, ki nam jo poklanja Gospod’. Papež je vse kristjane, ki so dejavni v ekumenskem gibanju, pozval, naj odločno, pogumno in velikodušno nadaljujejo s svojimi prizadevanji.

Molitvena osmina za edinost kristjanov je letos potekala pod geslom »Vsi bomo spremenjeni v moči zmage našega Gospoda Jezusa Kristusa«. (1 Kor 15,51–58).

Slovesnih večernic so se udeležili visoki predstavniki pravoslavnih Cerkva, anglikanske Cerkve, reformatorskih Cerkva, ter kardinali vesoljne Cerkve, zaključna slovesnost pa je bila v znamenju petdesetletnega jubileja drugega vatikanskega koncila, ki ga obhajamo v letošnjem letu. Papež Janez XXIII. je koncil slovesno odprl leta 1962.
Že tri leta pred tem, 25. januarja 1959, pa je Janez XXIII. v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja v okviru ekumenskih večernic napovedal odprtje koncila. Ob tej priložnosti je ob obletnici napovedi tik pred začetkom slovesnih večernic sinoči kardinal Francesco Monterisi odprl veliko razstavo o drugem vatikanskem koncilu, ki bo nekaj tednov na ogled v baziliki sv. Pavla, kasneje pa jo bodo premestili v tamkajšnjo pinakoteko, kjer bo odprta do 24. novembra prihodnje leto.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh