Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež skupino G-20 opozarja na krizo v Afriki

Objava: 02. 04. 2009 / 08:20
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež skupino G-20 opozarja na krizo v Afriki

Ob začetku svetovnega finančnega vrha dvajsetih najrazvitejših držav sveta v Londonu je papež Benedikt XVI. gostitelju, britanskemu ministrskemu predsedniku Gordonu Brownu, poslal pismo, v katerem želi vse sodelujoče na vrhu spomniti na dejanske žrtve finančne in gospodarske krize, namreč na revne v Afriki in v drugih ‘južnih’ delih sveta.

Papež vse najrazvitejše države in mednarodne organizacije poziva k skupnemu iskanju rešitev globalne krize. Pri tem se je potrebno izogniti nacionalističnim in protekcionističnim rešitvam, opozarja papež v svojem pismu.

Papež še sporoča, da je na svojem zadnjem potovanju v Kamerun in Angolo doživel, kako afriške države prav posebej trpijo zaradi trenutne krize in da se je potrebno zamisliti, zakaj z izjemo Južnoafriške republike na londonskem vrhu ne sodeluje nobena druga država južno od Sahare. Udeleženci srečanja morajo imeti pred očmi, da je tiste, katerih glas ima najmanjšo politično težo, kriza najhuje prizadela, čeprav je niso sami povzročili. Nasprotno pa imajo ravno te dežele ogromen potencial, da prispevajo ka napredku vseh.

Vzroki za trenutno krizo tičijo v pomanjkanju etike v gospodarskih strukturah, nadaljuje papež. Do finančne krize pride, kadar gospodarstveniki izgubijo zaupanje v mehanizme finančnega sistema. Zaradi sedanje krize pa je prišlo do drastičnega zmanjšanja programov pomoči predvsem Afriki, pa tudi drugim slabše razvitim državam.

Benedikt XVI. udeležence srečanja opominja na obvezo, da bo do leta 2015 ekstremna revščina premagana. To papež označuje kot eno najpomembnejših nalog našega časa.

Vrha G-20 v Londonu se udeležujejo naslednje države: Argentina, Avstralija, Brazilija, Kitajska, Nemčija, Francija, Velika Britanija, Indija, Indonezija, Italija, Japonska, Kanada, Mehika, Rusija, Savdska Arabija, Južnoafriška republika, Južna Koreja, Turčija in Združene države Amerike. Evropska zveza se srečanja udeležuje kot samostojna politična sila.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh