Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Slovesni praznik Gospodovega telesa in krvi je ‘veličastno dejanje javnega češčenja evharistije’

Za vas piše:
Radio Vatikan/M.Š.
Objava: 11. 06. 2012 / 09:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: Slovesni praznik Gospodovega telesa in krvi je ‘veličastno dejanje javnega češčenja evharistije’

V številnih državah je še vedno živo izročilo telovskih procesij; po mnenju Benedikta XVI. omenjeni praznik vsakokrat ponovno nakaže vrednost evharističnega češčenja.

Papež Benedikt XVI. je na včerajšnjo nedeljo, ko v mnogih državah bogoslužno obhajajo praznik Svetega Rešnjega telesa in krvi, v irski prestolnici Dublin pa se je pričel 50. mednarodni evharistični kongres, v nagovoru pred molitvijo angelovega češčenja spregovoril o Gospodovi navzočnosti v posvečeni hostiji.

Kot poroča Radio Vatikan, je sveti oče številne vernike, zbrane na Trgu svetega Petra, nagovoril z besedami, da v Italiji in v številnih drugih deželah na ta dan obhajajo Corpus Domini (Telovo), slovesni praznik Gospodovega telesa in krvi. Po še vedno živem izročilu na ulicah in trgih verniki prirejajo slovesne procesije z Najsvetejšim zakramentom, v Rimu pa so na škofijski ravni takšno procesijo izpeljali že v četrtek, na sam praznični dan. Ta v kristjanih po papeževih besedah vsako leto obnovi veselje in hvaležnost za Jezusovo evharistično navzočnost med nami.

Praznik Corpus Domini je veličastno dejanje javnega češčenja evharistije, zakramenta, v katerem Gospod ostane navzoč tudi po obhajanju, da je tako vedno z nami vsako uro in vse dni. Že sv. Justin, ki nam je zapustil najstarejša pričevanja o evharističnem bogoslužju, je zatrdil, da so potem, ko je bilo obhajilo razdeljeno navzočim, diakoni odnesli posvečeni kruh tudi odsotnim, je pojasnil Benedikt XVI. Zato je najsvetejši kraj v cerkvah tam, kjer hranijo evharistijo. Papež je ob tem z ganjenostjo pomislil na številne cerkve, ki so bile hudo poškodovane med potresom v pokrajini Emilia Romagna ter na dejstvo, da je tudi evharistično Kristusovo telo v tabernaklju v nekaterih primerih ostalo med ruševinami. Dejal je, da z ljubeznijo moli za skupnosti, ki se morajo skupaj s svojimi duhovniki zbirati pri sveti maši na prostem ali pod velikimi šotori, in se jim obenem zahvalil za njihovo pričevanje ter za vse, kar delajo za dobro vsega prebivalstva.

Slovesni praznik Gospodovega telesa in krvi vsakokrat ponovno nakaže vrednost evahrističnega češčenja. Božji služabnik Pavel VI. je spomnil, da katoliška Cerkev izpoveduje češčenje evharistije 'ne samo med mašo, temveč tudi zunaj njenega obhajanja, ko z veliko skbrnostjo shranjuje posvečene hostije ter jih daje v slovesno češčenje krščanskim vernikom in jih nosi v procesijah v veselje krščanskih množic'. Po mnenju svetega očeta molitev češčenja lahko opravimo osebno, ko se v zbranosti ustavimo pred tabernakljem, ali kot skupnost s psalmi in pesmimi, tako da večino časa pustimo tišini, med katero notranje prisluhnemo živemu Gospodu, ki je navzoč v zakramentu.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh