Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel italijanskega predsednika Napolitana

Objava: 10. 06. 2013 / 08:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež sprejel italijanskega predsednika Napolitana

Po besedah svetega očeta mladi v Italiji potrebujejo boljše perspektive, tamkajšnja politika pa mladim ne namenja 'zadostne pozornosti'.

Papež Frančišek italijanski politiki očita premajhna prizadevanja za prihodnost mladih rodov. 'Nezadostna pozornost', namenjena tej starostni skupini in njenemu izobraževanju, je precej skrb vzbujajoča, je sveti oče dejal v svojem nagovoru italijanskem predsedniku Giorgiu Napolitanu. Ravno v luči trenutne gospodarske krize je posebej pomembno, da se mladi ponovno z iskrenim zanimanjem vključijo v politiko. Potrebno bi bilo okrepiti demokratične ustanove v državi, k razvoju katerih so v preteklih desetletjih odločilno prispevali tudi katoličani. Verni in neverni bi morali sodelovati v blagor celotne družbene skupnosti, je prepričan papež Frančišek.

V Italiji je stopnja brezposelnosti mladih skoraj 40 %, ena izmed najvišjih v Evropski zvezi. Predsednik Napolitano je minulo soboto v Vatikanu prvič uradno obiskal papeža Frančiška.

Papež je v svojem nagovoru pohvalil odnose med Italijo in Svetim sedežem in jih označil kot 'izvrstne'. Dialog med obema državama ima za svoj cilj pogosto pred očmi blagor italijanskega ljudstva. V tem pogledu je Italija pravi vzor za ostale države. Tudi sodelovanje med državo in katoliško Cerkvijo je v sosednji Italiji naravnost vzorno.

Papež je med srečanjem z italijanskim predsednikom mednarodno skupnost pozval, naj si odločneje prizadeva za spoštovanje verske svobode. »Dolžnost nas vseh je, da zagovarjamo in spodbujamo versko svobodo za vse ljudi na svetu«, je dejal papež Frančišek. Države morajo skupaj zagovarjati neodtujljivo dostojanstvo posameznika in ga braniti pred slehernim napadom. Hude kršitve verske svobode so znamenje za precejšnjo zaskrbljenost, je prepričan sveti oče. V današnjem svetu namreč versko svobodo pogosteje 'zagovarjamo kakor pa uresničujemo'.
Frančišek je v nagovoru opozoril še na Milanski edikt, katerega 1.700-letnico obhajamo v letošnjem letu. Sporazum med rimskim cesarjem Konstantinom Velikim in vladarjem Licinijem je bila leta 313 v celotnem Rimskem cesarstvu zagotovljena verska svoboda, od česar so takrat največjo korist imeli ravno kristjani.

Italijanskega predsednika je na njegovem prvem uradnem obisku v Vatikanu spremljala tudi delegacija, v kateri sta bila med drugim italijanska zunanja ministrica Emma Bonino in italijanski veleposlanik pri Svetem sedežu Francesco Maria Greco. Po začetnem uradnem sprejemu sta papež in italijanski predsednik nekaj časa namenila zasebnemu pogovoru, nato pa sta sledila govora obeh poglavarjev.

Po srečanju s papežem Frančiškom, se je predsednik Napolitano sestal tudi z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Tarcisijem Bertonejem in tamkajšnjim zunanjim ministrom nadškofom Dominiquom Mambertijem. Kot so sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža, so bili med pogovori izpostavljeni dobri odnosi med obema državama. Predsednik Napolitano je svoj obisk v Vatikanu zaključil v baziliki sv. Petra, kjer se je zaustavil v kapeli z Michelangelovim kipom Pietà. Papež Frančišek in Napolitano sta se sicer že srečala 19. marca letos, ko se je italijanski predsednik udeležil svete maše ob začetku Frančiškovega papeževanja. Napolitano je po zaključku bogoslužne slovesnosti novega papeža prisrčno pozdravil in mu voščil ob nastopu novega položaja.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh