Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel Komisijo za zaščito mladoletnih

Za vas piše:
T. M.
Objava: 30. 04. 2022 / 08:54
Oznake: Cerkev, Mladi, Papež, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2022 / 08:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež sprejel Komisijo za zaščito mladoletnih
Spolna zloraba nad otroki je še posebej huda, ker rani življenje v trenutku, ko se razcveta. FOTO: Vatican Media

Papež sprejel Komisijo za zaščito mladoletnih

Sveti oče je v petek, 29. aprila, sprejel člane Papeške komisije za zaščito mladoletnih. Zahvalil se jim je za njihovo predanost ter poudaril, da so mladoletni in ranljive osebe danes v Cerkvi bolj varni tudi zaradi njihovega prizadevanja.

»Komisija mora biti še naprej nenehno pozorna na to, da Cerkev ne bi bila le varen kraj za mladoletne ter kraj zdravljenja, ampak bi bila po vsem svetu v polnosti verodostojna pri spodbujanju njihovih pravic. Žal ne manjka situacij, v katerih je ogroženo dostojanstvo otrok in to bi morala biti skrb vseh vernikov ter vseh ljudi dobre volje,« je poudaril papež. 

Zloraba je nesprejemljiva 

»Zloraba v kakršnikoli obliki je nesprejemljiva. Spolna zloraba nad otroki je še posebej huda, ker rani življenje v trenutku, ko se razcveta. Namesto da bi zacvetela, je zlorabljena oseba ranjena, včasih tudi neizbrisno. Pred kratkim sem prejel pismo očeta, čigar sin je bil zlorabljen in zaradi tega več let ni mogel zapustiti svoje sobe, posledice zlorabe je nosil vsak dan, tudi v družini. Zlorabljene osebe se včasih počutijo, kakor da bi bile ujete med življenjem in smrtjo. To so stvarnosti, ki jih ne moremo odstraniti, ne glede na to, kako boleče so.« S temi besedami je papež opisal realnost zlorabljenih oseb. 

Dragi bratje in sestre, iz srca se vam zahvaljujem za vse delo, ki ste ga opravili. Molim za vas in vas prosim, da molite zame, saj to delo ni lahko. Naj Bog še naprej razliva na vas svoje blagoslove. (papež Frančišek)

Nujne metode, s katerimi lahko Cerkev zaščiti otroke 

»Komisija za zaščito mladoletnih je ustanovljena pri dikasteriju, ki se ukvarja s spolnimi zlorabami s strani duhovnikov. Hkrati sem se odločil, da bo vaše vodstvo in vaše osebje še naprej neposredno v stiku z menoj prek svojega delegata. Komisija je tam, ker ni bilo mogoče imeti "satelitske komisije", ki bi krožila, ne da bi bila povezana z organizacijsko shemo. Je znotraj, vendar ima svojega predsednika, ki ga imenuje papež,« je dejal sveti oče in nadaljeval: »Želim, da predlagate najboljše metode, s katerimi lahko Cerkev zaščiti otroke in ranljive osebe ter pomaga preživelim ozdraveti, upoštevajoč, da se pravičnost in preprečevanje dopolnjujeta. Vaša služba namreč zagotavlja proaktiven in perspektiven pogled na najboljše prakse in postopke, ki jih je mogoče izvajati v celotni Cerkvi.« 


Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh