Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini in podnebne spremembe osrednja tema kardinalskega sveta

Za vas piše:
T. M.
Objava: 29. 04. 2022 / 10:31
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2022 / 10:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini in podnebne spremembe osrednja tema kardinalskega sveta
Bazilika sv. Petra v Vatikanu. FOTO: Vatican News

Vojna v Ukrajini in podnebne spremembe osrednja tema kardinalskega sveta

Vojna v Ukrajini, podnebne spremembe in vloga žensk v Cerkvi so bile med najbolj perečimi in izpostavljenimi temami razprave na letošnjem srečanju sveta kardinalov, ki je potekalo v Vatikanu pod vodstvom papeža Frančiška.

Kardinalski svet se je tako prvič po izdaji apostolske konstitucije »Praedicate evangelium: o rimski kuriji in njenem služenju Cerkvi v svetu« srečal s papežem Frančiškom.

41. srečanje Sveta je odprl koordinator kardinal Oscar Maradiaga, ki je govoril o razmerah v Ukrajini in posledično družbenopolitičnih, cerkvenih ter ekumenskih razmerah v svetu. 

Papeževo »neutrudno« prizadevanje za rešitev 

Papež Frančišek je Svet seznanil s pobudami, ki so jih za spodbujanje miru sprejeli on sam, kardinal Pietro Parolin in državni sekretariat. Člani sveta so svetemu očetu ponudili podporo in spodbudo v njegovih »neutrudnih« prizadevanjih za rešitev omenjenih problemov.

Izpostavljeno tudi vprašanje podnebnih sprememb 

Kardinali so razpravljali tudi o vprašanju podnebnih sprememb in o prihajajočem srečanju COP27, ki bo novembra v Egiptu. V nadaljevanju razprave, ki se je začela že na februarskem zasedanju, pa je Svet obravnaval temo o ženskah v Cerkvi. 

Svet je razpravljal tudi o diplomatski službi Svetega sedeža ter o vlogi in dejavnostih apostolskih nuncijev, prav tako tudi o izvajanju smernic Praedicate evangelium, vključno z oceno že sprejetih korakov in izzivov, s katerimi se je treba soočiti.

Kardinalski svet je v sredo zaključil svojo 41. sejo, naslednja seja pa je predvidena za junij 2022.

Vsak od kardinalov je poročal tudi o družbenopolitičnih in cerkvenih razmerah na svojih celinah, pri čemer so obravnavali vprašanja miru, zdravja, revščine, pa tudi političnih in pastoralnih izzivov.


Nalaganje
Nazaj na vrh