Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež o vdovi Naomi in lepoti družinskih vezi [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 27. 04. 2022 / 12:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2022 / 12:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež o vdovi Naomi in lepoti družinskih vezi [VIDEO]
Papež Frančišek med današnjo splošno avdienco o odnosu med taščo Naomi in snaho Ruto. FOTO: Vatican Media

Papež o vdovi Naomi in lepoti družinskih vezi [VIDEO]

Papež Frančišek je na današnji splošni avdienci nadaljeval katehezo o pomenu in vrednosti starosti. Pri tem je črpal navdih iz Rutine knjige in poudaril, da vezi, ki povezujejo generacije, bogatijo naše družine in pomenijo rast družbe kot celote.

Sveti oče je v luči Božje besede razmišljal o podobi vdove Naomi, kot je predstavljena v svetopisemski Rutini knjigi, ki jo je poimenoval »dragulj Svetega pisma«. Kot je dejal zbranim na Trgu svetega Petra, ta zgodba »osvetljuje lepoto družinskih vezi«, vernike pa je povabil, naj »ponovno odkrijejo Rutino knjigo«.

Vezi ljubezni in podpore

Papež je osvetlil odnos ljubezni in medsebojne podpore med ostarelo Naomi in njeno snaho Ruth. Naomi, ki živi v tuji deželi, namreč ostane sama, potem ko njena sinova umreta. Kljub svoji žalosti spodbuja snahi, da ostaneta med svojimi ljudmi, medtem ko se sama vrne v Betlehem, svoje rodno mesto, kar je papež Frančišek označil kot »dejanje ljubezni«.

Ruta se odloči, da ne bo zapustila Naomi, in jo spremlja na poti domov in ji reče: »Tvoje ljudstvo naj bo moje ljudstvo in tvoj Bog naj bo moj Bog.« Papež je podčrtal, da bo »Naomi, ganjena zaradi Rutine predanosti, izšla iz svojega pesimizma in celo prevzela pobudo, s čimer bo Ruti odprla novo prihodnost.«

Novo poglavje življenja

Tako Naomi kot Ruta začneta novo poglavje v svojem življenju, pri čemer Ruta podpira Naomi, Naomi pa pomaga Ruti najti novega moža, Boaza. Ruti in Boazu se rodi sin Obed, ki je bil Jessejev oče. »Naomi bo na stara leta spoznala veselje, da bo sodelovala v generaciji novega rojstva,« je dejal papež in dodal, da je bila s svojo ljubeznijo, kljub nevarnosti, da bo zapuščena, na voljo za srečo prihodnjih generacij.

Papež je spomnil, da imajo tašče včasih sloves »težkih« žensk, a opomnil, da je tašča tudi mama, lahko tudi babica, kar je »lepa stvar«. Ob tem je pozval družine in tašče, naj druga iz druge izvlečejo najboljše.

Vera in ljubezen premagujeta izzive

Papež Frančišek je pojasnil, da zgodba o Naomi in Ruti dokazuje, da v Božjem previdnostnem načrtu vera in ljubezen omogočata premagovanje izzivov. Izpostavil je, da vezi, ki združujejo generacije, lahko bogatijo naše družine in omogočajo rast družbe, ki spoštuje dostojanstvo in darove vseh njenih članov, tako mladih in starih.

Gradnja mostu med mladimi in starimi

Papež je na koncu poudaril: »Če se mladi odprejo hvaležnosti za to, kar so prejeli, in starejši prevzamejo pobudo za ponovni zagon svoje prihodnosti, ne more nič ustaviti razcveta Božjih blagoslovov med ljudmi.« Svetoval je še, naj se mladi pogovarjajo s starimi starši in s starejšimi, stari pa z mladimi. To bo po njegovih besedah spodbudilo harmonijo in zgradilo »lep most, ki ga moramo čuvati in paziti«.

Nalaganje
Nazaj na vrh