Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: po dveh letih prva splošna avdienca na Trgu sv. Petra [FOTO & VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 04. 2022 / 12:58
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2022 / 13:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: po dveh letih prva splošna avdienca na Trgu sv. Petra [FOTO & VIDEO]
Sveti oče je na začetku avdience udeležence znova pozdravil med vožnjo s papamobilom, s katerim se je zapeljal po Trgu sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Vatikan: po dveh letih prva splošna avdienca na Trgu sv. Petra [FOTO & VIDEO]

Papež Frančišek je imel danes prvo splošno avdienco na Trgu sv. Petra po več kot dveletnem premoru zaradi koronaepidemije.


Na trgu pred vatikansko baziliko se je tako kot pred izbruhom epidemije tudi danes zbralo več tisoč vernikov. Sveti oče je na začetku avdience udeležence znova pozdravil med vožnjo s papamobilom, s katerim se je zapeljal po Trgu sv. Petra.

Hudo je, če je človek obtožen svoje šibkosti in za to še kaznovan, kot da bi bila šibkost napaka.

V katehezi med avdienco je papež tokrat obsodil nasilje nad ostarelimi. 85-letni voditelj Katoliške cerkve je dejal, da se to lahko dogaja tudi doma, v domovih za ostarele, v službi ali celo na ulici. Hudo je, če je človek obtožen svoje šibkosti in za to še kaznovan, kot da bi bila šibkost napaka. Pri tem je navedel primer brezdomca, ki so mu mladi namenoma zažgali odejo, s katero se je pokrival v hladnih nočeh.

FOTO: Vatican Media

Frančišek je opozoril, da na ostarele nikoli ne smemo gledati kot na breme ali nadlogo. Pri tem ne gre zgolj za lastne starše, temveč za vse generacije. Vedno moramo živeti ljubezen do življenja v vseh njegovih obdobjih, od spočetja do naravnega konca.

Nekoč v Buenos Airesu

Papež je v prostem delu nagovora zbranim vernikom zaupal, kako je v Buenos Airesu rad in pogosto obiskoval domove za ostarele:

»Neka starejša ženska mi je nekoč rekla: 'Imam štiri otroke, vsi so poročeni, in vedno me pridejo obiskat.' Sestra mi je nato pojasnila: 'To sploh ni res. To govori samo zato, da bi zaščitila svoje otroke. V resnici že šest mesecev tu ni bilo nikogar!' – Točno to pomeni zavreči ostarele. To je velik greh, ker je zapoved spoštovanja starejših je za nas blagoslov. Prosim, prosim, poskrbite za ostarele. Tudi če imajo težave z glavo. Kajti ostareli so navzočnost zgodovine, so del naše družine, po njihovi zaslugi sploh obstajamo! Prosim, ne puščajte ostarelih samih.«

Zadnja sredina splošna avdienca s papežem Frančiškom na vatikanskem Trgu sv. Petra je bila februarja 2020.

Zadnja sredina splošna avdienca s papežem Frančiškom na vatikanskem Trgu sv. Petra je bila februarja 2020. Po izbruhu koronaepidemije je sveti oče vernike več mesecev nagovarjal le prek video povezave. Pozneje so bile avdience za romarje predvidene v manjšem obsegu na dvorišču sv. Damaza pri Apostolski palači, od avgusta 2021 pa so se udeleženci zbirali v vatikanski dvorani Pavla VI.

Papeževa prošnja za mir

Med pozdravi romarjem je papež prosil molitve »za mir in tolažbo za družine, ki trpijo zaradi vojn v svetu«, poljskim vernikom pa se je znova zahvalil za njihovo »usmiljenje do toliko beguncev iz Ukrajine, ki so na Poljskem našli odprta vrata in velikodušna srca. Naj vas Bog nagradi za vašo dobroto.«

Nalaganje
Nazaj na vrh