Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: uvod v knjigo pogovorov o novi apostolski konstituciji

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 25. 04. 2022 / 10:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2022 / 11:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: uvod v knjigo pogovorov o novi apostolski konstituciji
Naslovnica knjige o novi apostolski konstituciji »Praedicate Evangelium«. FOTO: Vatican Media

Papež: uvod v knjigo pogovorov o novi apostolski konstituciji

Papež Frančišek je napisal uvod v knjigo pogovorov Fernanda Prada s kardinalom Óscarjem Andrésem Rodríguezom Maradiago, nadškofom v Tegucigalpi in usklajevalcem Sveta kardinalov o novi Apostolski konstituciji »Praedicate Evangelium«.

Papež spominja, kako je Katoliška cerkev od 2. vatikanskega cerkvenega zbora izpeljala različne reforme rimske kurije ter ustanovo poskušala prilagoditi zahtevam časov, cerkvenega življenja in sprejemanja samega koncila, ki še naprej ostaja kompas. Papež Pavel VI. je z apostolsko konstitucijo Regimini Ecclesiae Universae poskušal prilagoditi kurijo postulatom tedaj pravkar obhajanega 2. vatikanskega cerkvenega zbora, papež Janez Pavel II. pa je nekaj let pozneje izpolnil svoj del z razglasitvijo Pastor Bonus, ko je hotel vpeljati še druge spremembe in delovanje kurije prilagoditi novemu Zakoniku Cerkvenega prava, potrjenem leta 1983.

V Vatikanu so za spoprijemanje z novimi izzivi oblikovali celo nov organizem: papeški svet, posvečen novi evangelizaciji.

Tudi Benedikt XVI., piše papež Frančišek, je naredil različne spremembe in prilagoditve Pastor Bonus prek različnih motuproprijev, da bi se s potrebnimi prilagoditvami, ki so jih zahtevale razmere, spoprijel z nekaterimi izzivi. Tedaj so v Vatikanu oblikovali celo nov organizem: papeški svet, posvečen novi evangelizaciji.

Frančišek v uvodu v knjigo še spominja, kako so med generalnimi kongregacijami pred zadnjim konklavom med številnimi priporočili od novega papeža pričakovali, da bo izvedel reformo kurije. To se je tedaj zdelo nujno in potrebno. V tistem času je tudi sam dal nekaj priporočil, misleč, da jih bo moral izvesti nekdo drug, vendar so se stvari obrnile drugače.

Reforma kurije več kot apostolska konstitucija: Praedicate Evangelium je le ena od razsežnosti reforme.

Papež se v zapisu zahvaljuje svetu kardinalov svetovalcev za potrpežljivo delo v dolgem snovanju apostolske konstitucije, posebej pa se zahvaljuje kardinalu Rodríguezu Maradiagi »za njegovo nenehno služenje Petrovemu sedežu« in mu obenem čestita za pogovor, ki izhaja v knjižni obliki. Kot še zapiše, je reforma kurije več kot apostolska konstitucija: Praedicate Evangelium je le ena od razsežnosti reforme.

Papež si želi, da bi vse, kar vsebuje ta konstitucija, postalo vedno bolj očitno, ko se bo postopoma uveljavljalo v praksi. Številne novosti, ki se pojavljajo v apostolski konstituciji, tako Frančišek, so bile uvedene že v prvih letih njegovega pontifikata in so dale zadovoljive sadove, »druge pa bodo obrodile sad ob pravem času«. Reforme v strukturah in na organizacijskem področju so brez dvoma potrebne, »toda zares pomembna je prenova miselnosti in src ljudi«. Po papeževih besedah smo vsi poklicani, da zavihamo rokave: Cerkev bo še naprej ponujala svetu evangelij v novi obliki, »mi, današnji verniki, pa predajamo pričevanje rodovom, ki bodo prišli«.

Kupi v trgovini

Rožni venec s papežem Frančiškom
Molitveniki
4,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh