Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel Leonarda DiCapria

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 01. 2016 / 08:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež sprejel Leonarda DiCapria

V ospredju pogovora podnebne spremembe, DiCaprijev novi film pohvalili tudi v Vatikanu.

Papež Frančišek je včeraj v Vatikanu v avdienco sprejel ameriškega filmskega igralca in okoljevarstvenika Leonarda DiCapria. Igralec si je želel srečati svetega očeta, saj v njem vidi avtoriteto na področju varovanja okolja, še posebej po izidu okrožnice Hvaljen, moj Gospod. V središču njunih pogovorov so bila DiCaprieva prizadevanja v boju proti podnebnim spremembam, kot so kasneje sporočili z vatikanskega tiskovnega urada. DiCaprio je trenutno v Rimu, kjer predstavlja svoj najnovejši film z naslovom Povratnik (The Revenant). Film je dobitnik treh Zlatih globusov, nominiran pa je bil za dvanajst oskarjev.



Film mehiškega režiserja Alejandra Gonzaleza Inarrita, ki so ga pohvalili tudi v Vatikanu, med drugim vsebuje tudi religiozno tematiko – maščevanje in odpuščanje. V pogovoru za medije je režiser Inarritu dejal, da želja po maščevanju človeštvo povsem uničuje. »Doselj nam še ni uspelo pretrgati te verižne reakcije nesmisla.«

Povratnik se dogaja na divjem Zahodu v začetku 19. stoletja in predstavlja usodo raziskovalca Hugha Glassa, ki ga v Inarrituvem filmu upodablja hollywoodski igralec Leonardo DiCaprio. Po napadu medveda Glass ostane izmaličen in ves čas razmišlja o maščevanju, ker so ga njegovi tovariši samega pustili v divjini. Poda se na dolgo pot proti zahodu, ob tem pa spozna človeka, ki Glassa poskuša odvrniti od njegovih maščevalnih misli.

Kot je pojasnil Inarritu, je želel s Povratnikom pokazati, kako se obrestuje, »če premišljujemo o konceptu maščevanja«. To še posebej velja za trenutne krize v svetu. »Koliko Palestincev, Izraelcev, Sircev je izgubilo svoje sinove ali hčere?« Da bi prekinili zlovešči krog nasilja, pa je potrebna pripravljenost, da razumemo tudi vzroke za nasilje. »Brez razumevanja ni odpuščanja in ni ljubezni, tudi ne krščanske ljubezni do bližnjega.«

Leonardo DiCaprio je minuli teden na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu ostro obsodil »pohlep koncernov premogovništva, naftne in plinske industrije« in izrazil zahtevo po prenehanju uporabe fosilnih goriv. Obenem je napovedal, da bo z denarjem svojega človekoljubnega sklada v višini 15 milijonov ameriških dolarjev financiral različne okoljske projekte – med drugim ukrepe za zaščito tropskih deževnih gozdov na Sumatri, ki jih ogroža proizvodnja palmovega olja. Za svoj prispevek na področju varovanja okolja je prejel »kristalno nagrado«. Predaval je tudi na zasedanju Cop21 v Parizu.

Filmskega igralca in cerkvenega voditelja povezujejo prizadevanja za zaščito okolja in proti podnebnim spremembam. 41-letni DiCaprio je odraščal v katoliški družini. Papežu je med obiskom v Vatikanu podaril knjigo nizozemskega renesančnega umetnika Hieronymusa Boscha. Ob koncu avdience je igralec poljubil papežev prstan in se mu v italijanščini zahvalil za sprejem.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Radio / Facebook

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh