Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel ruskega pravoslavnega metropolita Hilariona

Objava: 03. 10. 2011 / 07:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež sprejel ruskega pravoslavnega metropolita Hilariona

'Številka dve' Moskovskega patriarhata je bil minuli teden na pogovorih v Vatikanu.

Papež Benedikt XVI. je minuli teden v svoji letni letni rezidenci v Castelgandolfu v avdienco sprejel vodjo urada za zunanje zadeve pri pravoslavnem Moskovskem patriarhatu, metropolita Hilariona Alfejeva. Šlo je za tretje srečanje svetega očeta z metropolitom Hilarionom, odkar je nekdanji pravoslavni škof na Dunaju postal 'številka dve' pravoslavnega Moskovskega patriarhata.

Metropolit Hilarion je bil minuli teden na obisku v Vatikanu. Poleg pogovora s papežem je bilo na njegovem programu tudi srečanje z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Tarcisiem Bertonejem in s predsednikom Papeškega sveta za kulturo kardinalom Gianfrancom Ravasijem. Kot je poročal Radio Vatikan, se je ruski metropolit sestal tudi s predstavniki Papeškega sveta za ekumenizem.

Srečanje med papežem in enim najožjih sodelavcev moskovskega patriarha je bilo v znamenju nadaljnih izboljšav v odnosu med katoliško in rusko pravoslavno Cerkvijo. Konec tedna pred metropolitovim obiskom v Rimu je moskovski patriarh Kiril I. v ruski prestolnici sprejel posebnega papeževega odposlanca kardinala Jozefa Tomka, ki se je udeležil slovesnosti ob stoletnici moskovske katoliške stolnice. Tema pogovora na sedežu moskovskega patriarha je bila po navedbah predstavnikov ruske pravoslavne Cerkve med drugim tudi misijonska dejavnost.

Pred okoli tremi tedni je metropolit Hilarion v nekem pogovoru Vatikan pozval, naj malce okrepi svoja prizadevanja za odpravo spornih odprtih vprašanj med obema Cerkvama, s čimer bi omogočili zgodovinsko prvo srečanje med papežem in moskovskim patriarhom. Največjo oviro za takšno srečanje predstavlja spor med pravoslavno in grško-katoliško Cerkvijo v Ukrajini. Kot je po navedbah tujih agencij pojasnil metropolit Hilarion, bodo stekle priprave za srečanje takoj, ko bo na tej točki dosežen kakršen koli sporazum.

Papež Benedikt XVI. pa je med svojim obiskom v Nemčiji med srečanjem s predstavniki pravoslavnih in staroorientalskih Cerkva v Freiburgu izpostavil bližino med katoličani in pravoslavnimi, ki imajo po njegovih besedah 'enake starocerkvene strukture' in zato lahko upajo, da 'ni daleč dan, ko bomo lahko ponovno skupaj obhajali sveto evharistijo'.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh