Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel von der Leynovo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 05. 2021 / 07:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2021 / 20:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež sprejel von der Leynovo
Ursula von der Leyen na avdienci pri papežu Frančišku. FOTO: Vatican Media

Papež sprejel von der Leynovo

Vatikan: sogovornika o bližnjevzhodnem sporu, podnebnih spremembah, migracijah in posledicah koronaepidemije.

Papež Frančišek je minuli konec tedna v avdienco sprejel predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, poroča avstrijski Kathpress. Kot so po koncu srečanja sporočili iz Vatikana, se je nemška političarka srečala tudi z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom in »zunanjim ministrom« nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem.

Sogovornika sta v »prisrčnem pogovoru« razpravljala o temah, kot so podnebne spremembe, migracije in posledice koronaepidemije, pa tudi o bližnjevzhodnem sporu. Povod za obisk von der Leynove v Vatikanu je bil med drugim 50. obletnica vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Evropsko zvezo.

Vatikan: pot dialoga in miru za Izraelce in Palestince 

Kardinal Parolin je že v začetku tedna napovedal, da želi s von der Leynovo govoriti o trenutnih razmerah na Bližnjem vzhodu. Vatikan sicer ni posrednik »v tehničnem smislu«, vendar želi storiti vse, kar je v njegovi moči, da bi prispeval k umiritvi spora v smislu rešitve dveh držav.

Papež Frančišek je pozdravil premirje, ki sta ga konec minulega tedna sklenila Izrael in Hamas: izrazil je upanje, da bosta obe strani našli pot dialoga in miru. Cerkveni voditelj je vse vernike pozval k molitvi za Sveto deželo. Krajevna Katoliška cerkev je v ta namen priredila vigilijo v cerkvi sv. Štefana v Jeruzalemu.

Pogovor s von der Leynovo

Predsednica Evropske komisije se je pred avdienco s papežem Frančiškom pogovarjala s časnikarjem nemškega uredništva Radia Vatikan, Mariem Galganom. Diplomatske odnose med Svetim sedežem in Evropsko zvezo je po petdesetih letih označila za odlične. Po njenih besedah je teh 50 let pokazalo, »da smo na isti valovni dolžini«: »V bistvu dobro sodelovanje temelji na tem, da delimo iste vrednote: prizadevanje za mir, za solidarnost, za dostojanstvo osebe. Te in še mnoge druge vrednote delimo med seboj. Očitno zelo od blizu sledimo Vatikanski temi o globalizaciji solidarnosti, ki nam je zelo pri srcu, in zares smo hvaležni za zanimanje, ki ga je Vatikan pokazal za našo Konferenco za prihodnost Evrope. Že teh nekaj dejavnikov kaže, kako so naši odnosi dobri in globoki.«

Glede prizadevanj Evropske komisije pri soočanju s svetovno zdravstveno krizo je von der Leynova povedala, da se bomo varne počutili šele takrat, ko bomo vsi imeli dostop do varnega, učinkovitega cepiva po dostopnih cenah za vse. Na tem področju po njenih besedah obstajajo različne poti: izvoz, darovanje in industrijsko partnerstvo. Ekipa Evropa deluje skupaj z afriškimi partnerji pri izgradnji obratov za proizvodnjo cepiv v Afriki, kar so seveda srednje in dolgoročni načrti. Evropa bo zagotovila tehnologijo, industrijske partnerje in velike naložbe, obenem pa bo poskrbela za usposabljanje osebja, »tako da bo v kratkem Afrika lahko neodvisna, kar zadeva proizvodnjo cepiv za svoje potrebe«.

Papeževa okoljska okrožnicaje »klic k prebujenju«

Ob vprašanju o nujnem izzivu zaščite našega skupnega doma je predsednica Evropske komisije najprej izrazila hvaležnost za papeževo okoljsko okrožnico Hvaljen, moj Gospod in za pozitivno spodbudo, ki jo je prinesel ta dokument pri pozivih za zaščito našega planeta, naše narave in našega podnebja. Pojasnila je, da bo Evropa prva celina, ki bo dosegla podnebno nevtralnost leta 2050, medtem ko imamo danes prvi evropski zakon o podnebju: »To pomeni, da si nismo le zastavili ciljev, ampak pišemo tudi zakone, ki korak za korakom pomagajo doseči podnebno nevtralnost in zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2030.«

To je zahtevna naloga, toda če ne bomo ukrepali, bi bile posledice lahko grozljive: »Če želimo, da bodo naši otroci in vnuki imeli naravo, če želimo, da bodo poznali pomlad, poletje, jesen in zimo, kot smo jih poznali mi, moramo ukrepati zdaj. Zato Evropska zveza izpolnjuje svoj del.« Von der Leynova je prepričana, da je papeževa okoljska okrožnica »klic k prebujenju«.

O vlogi vere, predvsem krščanstva, v današnji Evropi, je predsednica Evropske komisije dejala, da je krščanstvo globoko zakoreninjeno v Evropo. Vrednote, na katerih sloni, igrajo pomembno vlogo v naših vsakdanjih temah. Spravna vloga krščanstva pa je povezovalna prvina, ki daje moč za soočenje z vsakdanjostjo in predvsem z nalogami, ki nas čakajo: vera torej v Evropi igra veliko in pomembno vlogo.


Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh