Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež spreminja notranjo strukturo Kongregacije za nauk vere

Objava: 14. 02. 2022 / 20:48
Oznake: Papež, Vatikan, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2022 / 20:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež spreminja notranjo strukturo Kongregacije za nauk vere
Papež Frančišek je v avdienco sprejel Kongregacijo za nauk vere med njenim plenarnim zasedanjem. FOTO: Vatican Media

Papež spreminja notranjo strukturo Kongregacije za nauk vere

Z današnjim motuproprijem »Fidem servare« papež Frančišek spreminja notranjo strukturo Kongregacije za nauk vere, saj ločuje odgovorne doktrinalnega in disciplinskega oddelka.

»Ohraniti vero« je glavna naloga in osnovno merilo, ki mu je treba slediti v življenju Cerkve. Kongregacija za nauk vere je prevzela odgovornost za to obveznost s prevzemanjem doktrinalnih in disciplinarnih pristojnosti, kot so ji jih dodelili prejšnji sveti očetje, so sporočili pri Vatican News.

Frančišek v petek vpeljal nekaj sprememb

Zdajšnjo ureditev Kongregacije sta določila sv. Pavel VI. in sv. Janez Pavel II. Glede na dosedanje izkušnje in potrebo po tem, da bi dali Kongregaciji primernejšo zasnovo za izpolnjevanje njenih dolžnosti, je papež Frančišek minuli petek z apostolskim pismom vpeljal nekatere spremembe.

Dva oddelka, dva tajnika

Kongregacija vključuje dva oddelka, doktrinalnega in disciplinskega, vsakega odslej koordinira tajnik, ki pomaga prefektu na specifičnem področju svoje pristojnosti, ob sodelovanju podtajnika in ustreznih vodij uradov.

Doktrinalni oddelek

Doktrinalni oddelek se ukvarja z zadevami, povezanimi s pospeševanjem in varovanjem vere in morale, podpira študije, usmerjene v večanje umevanja in posredovanja vere v službi evangelizacije, da bi njena luč postala merilo za razumevanje smisla bivanja, zlasti ob vprašanjih, ki jih postavljata napredek znanosti in razvoj družbe.

Kar zadeva vero in nravnost, opravlja oddelek pregled dokumentov, ki jih morajo objaviti drugi dikasteriji Rimske kurije, spisov in mnenj, ki se zdijo problematični za pravo vero. Temu oddelku je zaupana naloga preučevanja vprašanj, povezanih z osebnimi ordinariati. V doktrinalni oddelek sodi tudi urad za zakonsko zvezo.

Disciplinski oddelek

Disciplinski oddelek obravnava kazniva dejanja, pridržana Kongregaciji, ki jih obravnava prek pristojnosti Vrhovnega apostolskega sodišča. Njegova naloga je pripraviti in izdelati postopke, ki jih predvidevajo kanonske norme, da Kongregacija po svojih inštancah lahko pospešuje pravo sodno izvajanje.

V ta namen oddelek spodbuja primerne formativne pobude, ki jih Kongregacija ponuja ordinarijem in pravnim delavcem za pospeševanje pravilnega razumevanja in uporabe kanonskih predpisov, ki se nanašajo na njihovo področje pristojnosti.

V veljavi od danes

Kongregacija ima arhiv za varovanje in pregledovanje dokumentov, ki upravlja tudi zgodovinske arhive starodavnih kongregacij Svetega oficija in Indeksa. Po navedbah Vatican News je vse določeno s papeževim Apostolskim pismom v obliki motuprorija stopilo v veljavo z današnjim dnem.

Spreminjanje notranje strukture je po mnenju strokovnjaka za kanonsko pravo Ulricha Rhodeja tudi posledica tega, da je Kongregacija zadnja leta postala pomembnejša zaradi preobremenjenosti s primeri spolnih zlorab v Cerkvi.

Kupi v trgovini

Vatikanski tajni arhiv
Zgodovina
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh