Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež srečal starega znanca

Za vas piše:
K. C.
Objava: 07. 07. 2015 / 12:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež srečal starega znanca

Jezuitski duhovnik, oče Paquito, se je v Ekvadorju srečal s papežem Frančiškom, in to na papeževo željo.
Jezuitski duhovnik, oče Paquito, ki bo v prihodnjih dneh star 91 let, se je v Ekvadorju srečal s papežem Frančiškom, in to na papeževo željo. Do zdaj sta se srečala trikrat v v 80. letih prejšnjega stoletja.

Oče Francisco Cortés, znan kot Paquito, se je rodil v Španiji, v Ekvador pa je prišel leta 1963. opravljati svoje poslanstvo v šolo Javier v Guayaquil. Po poročanju časopisa El Universal, je zdajšnjega papeža, spoznal v 80. letih, ko je bil oče Bergoglio, provincial pri jezuitih v Argentini, v Ekvador pa je prišel, da bi našel prostor za svoje učence.

Nekaj let pozneje sta se znova srečala, ko je oče Paquito potoval v Argentino na na duhovniške posvetitve nekaterih jezuitov,s katerimi je preživel nekaj časa v Ekvadorju. Časopis The Wall Street je poročal, da je leta 2014 nenadejano srečal zdravnico očeta Paquita, Marío Panchano, in jo povprašal po zdravju svojega prijatelja. »Kako gre Paquitu? Pozdravite ga v mojem imenu in mu povejte, da se bova kmalu videla« se papeževih besed spominja zdravnica.

Februarja letos je urednik časopisa El Universo, César Pérez, papežu pokazal video, v katerem oče Paquito pozdravlja svojega starega znanca. Sveti oče je izrazil željo, da ga znova vidi, nato pa mu je urednik odgovoril, da mora zato obiskati Guayaquil, kar je pravkar storil.

Oče Paquito ima zdravstvene težave, zato je v stalnem stiku z zdravniki, vendar je bil navdušen nad papeževim predlogom. »Povedali so mi, da hoče govoriti z menoj. Ne vem, o čem. Ko je bil imenovan za papeža, mi je poslal več kot pet sporočil, v katerih me je osebno pozdravil. Ne očeta Francisca Cortésa, ampak očeta Paquita,« je povedal za francosko tiskovno agencijo. Paquito je ljubkovalna oblika španskega vzdevka Paco, ki izhaja iz imena Francisco.

»To je zame dejanje ponižnosti. Spomnil se je človeka, ki nima dosežkov, ni nič posebnega, vendar on vztraja, da me želi videti,« je dodal. Vatikanski tiskovni predstavnik o. Federico Lombardi je povedal, da so srečanja papeža Frančiška in o. Paquita v svetem očetu pustila močan vtis.

Stara znanca sta se v zasebnosti srečala 6. julija pred kosilom v šoli Javier, kjer so se papežu Frančišku pridružili brati jezuiti.

Vir: CNA, Vatican Insider
foto: splet



Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh