Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sredi novembra potuje v Benin

Objava: 08. 11. 2011 / 08:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež sredi novembra potuje v Benin

Na nedeljo Kristusa Kralja bo Benedikt XVI. z afriškimi škofi daroval slovesno sveto mašo na stadionu v Cotonouju.

Papež Benedikt XVI. bo med 18. in 20. novembrom letos obiskal zahodnoafriško državo Benin. Med svojim drugim obiskom Afrike bo predstavil zaključni dokument Afriške sinode, ki so jo oktobra 2009 priredili v Vatikanu, obenem pa bo s tamkajšnjimi verniki obhajal stopetdeseto obletnico katoliškega misijona v tej zahodnoafriški državi.

Papež bo Benin obiskal na povabilo tamkajšnjega predsednika Yayija Bonija in njegove vlade, ter na povabilo Beninske škofovske konference. Afriška sinoda je v Vatikanu pod geslom 'Cerkev v Afriki v službi sprave, pravičnosti in miru' zasedala od 4. do 25. oktobra 2009. Zaključni dokument naj bi predstavljal temelj za pastoralo afriške Cerkve v naslednjih letih.

Papež Benedikt XVI. je Afriko prvič obiskal marca 2009, ko ga je pot vodila v Kamerun in Angolo. V letošnjem letu je sveti oče obiskal Hrvaško (meseca junija), Španijo (avgusta) in Nemčijo (v septembru).

Kot sporočajo na uradni spletni strani papeževega obiska beninske Cerkve (http://www.papeaubenin.org/), vrhunec obiska predstavlja slovesno podpisovanje zaključnega dokumenta Afriške sinode ('Exhortatio Apostolica Postsynodalis') v soboto, 19. novembra, v stolnii mesta Ouidah in veliko slovesno bogoslužje z afriškimi škofi na nedeljo Kristusa Kralja na stadionu v Cotonouju.

Po papeževem pristanku na cotonoujskem letališču je v petek, 18. novembra popoldan, na programu obisk stolnice v tem največjem beninskem mestu. Naslednji dan se bo sveti oče v predsedniški palači v Cotonouju sestal s predstavniki vlade in državnih ustanov ter največjih verstev v državi. Po vljudnostnem obisku pri beninskem predsedniku Boniju bo Benedikt XVI. v semeniščni cerkvi v mestu Ouidah obiskal še grob dolgoletnega kardinala v rimski kuriji, kardinaldekana Bernardina Gantina (1922-2008).

Zatem se bo papež v semenišču zgodovinskega pristaniškega mesta Ouidah sestal še z duhovniki, semeniščniki, redovnicami in redovniki, nato pa obiskal mestno stolnico, kjer bo z afriškimi škofi daroval slovesno sveto mašo. Sledilo bo podpisovanje zaključnega sinodalnega dokumenta. Popoldan istega dne se bo Benedikt XVI. vrnil v Cotonou, kjer ga bodo pričakale Misijonarke ljubezni, beninski otroci in tamkajšnji škofje.

V nedeljo, 20. novembra, bo Benedikt XVI. daroval slovesno sveto mašo na cotonoujskem stadionu in nato molil še angelovo češčenje. Med bogoslužjem bodo vsi prisotni afriški škofje prejeli izvod zaključnega sinodalnega dokumenta.

Po skupnem kosilu s člani Posebnega sveta za afriško sinodo se bo sveti oče vrnil v Rim, kjer ga pričakujejo v poznih večernih urah.

Začetki katoliškega misijona v Beninu sicer segajo v 17. stoletje, ko so Portugalci tu imeli postojanko za trgovino s slonovo kostjo in sužnji. Ustanovitev cerkvenih struktur je sledila šele po prihodu redovne skupnosti 'Société des Missions Africaines' (SMA) leta 1861. Danes je 23% izmed devetih milijonov prebivalcev Benina katoličanov. Hierarhična struktura tamkajšnje Cerkve je sestavljena iz dveh nadškofij in osmih škofij.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh