Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež svari pred ‘intelektualizacijo’ teologije

Objava: 04. 09. 2012 / 07:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež svari pred ‘intelektualizacijo’ teologije

Pri bogoslužju med srečanjem Ratzingerjevega študijskega krožka v Castel Gandolfu je Benedikt XVI. obsodil samozagledanost in zmagoslavnost v Cerkvi.

Papež Benedikt XVI. je svoje nekdanje študente posvaril pred ‘intelektualizacijo’ vere in teologije. Med bogoslužjem s člani svojega nekdanjega študijskega krožka minulo nedeljo v Castel Gandolfu je opozoril, kako je vera vse bolj potisnjena v mrak, teologija pa postaja nekakšna ‘igra uma’, kot je poročal Radio Vatikan. Kadar prebira akademska besedila, je dejal sveti oče, se mu zdi, da je ‘vse le še svet intelekta, ki pa ne prežema in ne oblikuje našega življenja in nas tako tudi ne vodi po poti resnice’. Ravno teologi bi morali Božji besedi ne le prisluhniti, pač pa se po njej tudi ravnati, je prepričan Benedikt XVI.

Resnico moramo ponovno odkriti kot nekaj, kar dejansko je, meni Benedikt XVI.: ne kot dobrino, ki jo lahko posedujemo, pač pa nekaj, kar naj bi si lastilo človeka. Teologe naj bi resnica oblikovala in vodila. Benedikt XVI. je po navedbah Radia Vatikan obsodil tudi samozagledanost in zmagoslavnost v Cerkvi. Trenutno tudi tu šteje le uspeh posameznika, veselje do vere pa je povsem zatrto.

Božjo postavo moramo sprejemati kot dar, ne pa kot vez, ki nam jemlje svobodo, je papež pojasnil svojim nekdanjim študentom. Božje zapovedi niso ‘sad lastne genialnosti’, pač pa ‘podarjena modrost’. Sveti oče je ob tem omenil izraelsko ljudstvo, ki se je tega daru razveselilo, kot lahko beremo v Stari zavezi. To je druge vrste veselje kot ponos ob lastnih dosežkih, denimo ponos starih Rimljanov nad njihovim pravnim sistemom ali pa ponos Francozov nad njihovim civilnim zakonikom.

Benedikt XVI. se je minulo soboto udeležil srečanja svojih nekdanjih študentov, ki so se prejšnji četrtek v velikem številu zbrali v njegovi letni rezidenci v Castel Gandolfu. Člani Ratzingerjevega študijskega krožka so razpravljali o ekumenskih vprašanjih, tema srečanja je bila ‘Ekumenski rezultati in vprašanje dialoga z luteranci in anglikanci’. V svojem tradicionalnem pregledu preteklega leta je papež na kratko omenil tudi afero Vatileaks in izginule zaupne dokumente, vse to dogajanje pa svetega očeta ni vrglo s tira. Kot je za Radio Vatikan povedal tiskovni predstavnik Ratzingerjevega študijskega krožka Stephan Horn, je sveti oče ‘še vedno notranje močan, čeprav se mora nenehno soočati s številnimi razočaranji’.

Nekdanji Ratzingerjevi študentje se redno sestajajo že od leta 1977, njihov profesor pa se teh srečanj udeležuje tudi po izvolitvi na papeški položaj. Srečanja tradicionalno potekajo za zaprtimi vrati. Tema razprav v prihodnjem letu naj bi bila ‘vprašanje Boga in sekularizacija’.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh