Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: svet si ne sme zatiskati oči pred izkoriščanjem otrok

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 06. 2021 / 13:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2021 / 13:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: svet si ne sme zatiskati oči pred izkoriščanjem otrok

Papež: svet si ne sme zatiskati oči pred izkoriščanjem otrok

Nedeljski angelus: »suženjstvo našega časa« je treba izkoreniniti.

Opoldanska molitev angelovega češčenja v Vatikanu FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je minuli konec tedna večkrat opozoril na svetovni dan boja proti otroškemu delu, ki smo ga obhajali 12. junija. V nagovoru med včerajšnjo opoldansko molitvijo na Trgu sv. Petra v Vatikanu je opozoril, da si ne smemo zatiskati oče pred to »tragedijo«. Milijonom otrok je odvzeta pravica »do igre, do šolanja in do sanj«, in to »suženjstvo našega časa« je treba na vsak način izkoreniniti, je poudaril sveti oče.

Papež je že v soboto na družbenem omrežju Twitter zapisal, da so »otroci prihodnost naše človeške družine« in dodal: »Naloga nas vseh je, da spodbujamo njihovo rast, njihovo zdravje in njihov notranji mir!« Svetovni dan boja proti otroškemu delu obhajamo od leta 2002, glede na ocene Mednarodne organizacije za delo pa danes izkoriščajo za delo več kot 150 milijonov otrok.

Papež zahteva vrnitev »družbenega sožitja« v pokrajino Tigre

Frančišek je po opoldanski molitvi in blagoslovu zbrane vernike povabil tudi k molitvi za prebivalce pokrajine Tigre v Etiopiji, ki doživljajo hudo humanitarno krizo, in najrevnejši prebivalci tega območja so izpostavljeni hudemu pomankanju: »Skupaj molimo, da se nemudoma konča nasilje, da se vsem zagotovi vsem pomoč v hrani in higienskih pogojih ter da se čimprej vzpostavi družbeno sožitje.« Papež se je iskreno zahvalil vsem, ki si prizadevajo, da bi olajšali trpljenje tamkajšnjih ljudi.


Etiopci na begu FOTO: Vatican Media


Frančišek: dobro vedno raste na ponižen, skrit in pogosto neviden način

V nagovoru na podlagi nedeljske Božje besede je papež omenil priliki, ki smo jih slišali pri bogoslužju, ki se navdihujeta v navadnem življenju, razodevata pa »pozoren in prodoren Jezusov pogled, ki opazuje resničnost ter prek majhnih vsakdanjih podob odpira okna na skrivnost Boga in na človeško življenje«.

Jezus, je poudaril papež, je govoril tako, da ga je bilo lahko razumeti. Govoril je s podobami iz resničnosti, iz vsakdanjega življenja. Uči nas, da tudi v vsakdanjih stvareh, ki se nam zdijo vse enake in jih z raztresenostjo in težavo peljemo naprej, prebiva skrita Božja navzočnost. Zato tudi mi potrebujemo pozorne oči, da bomo zmogli iskati in najti Boga v vseh stvareh.

Bog deluje na način majhnega dobrega semena, ki tiho in počasi klije, in počasi postane bujno drevo, ki da življenje in počitek vsem. Tudi seme naših dobrih del se morda zdi nekaj majhnega, pa vendar vse to, kar je dobro, pripada Bogu in torej ponižno in počasi obrodi sad. Dobro, je poudaril sveti oče, vedno raste na ponižen, skrit in pogosto neviden način. S to priliko nam Jezus želi vliti zaupanje, da se ne bi pustil ohromiti niti takrat, ko se zdi, da ni rezultatov naših prizadevanj. Zaupanje pa nam daje moč, da gremo vsak dan potrpežljivo naprej in sejemo dobro, ki bo obrodilo sad.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh