Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Svetu Evrope: ne izgubljajmo časa pri reševanju okolja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 09. 2021 / 20:18
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.09.2021 / 20:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Svetu Evrope: ne izgubljajmo časa pri reševanju okolja
Papež Frančišek je leta 2014 nagovoril člane Sveta Evrope v Strasbourgu FOTO: Vatican Media

Papež Svetu Evrope: ne izgubljajmo časa pri reševanju okolja

Papež Frančišek je Svetu Evrope danes namenil sporočilo, v katerem člane sveta odločno opozarja, da podnebna kriza ne dopušča več nikakršnega zavlačevanja.

»Nimamo več časa za čakanje, nujno je treba ukrepati,« je papež opozoril udeležence srečanja v Strasbourgu. Sveti oče je zbrane pozval k »resnični spremembi usmeritve« v okoljski politiki in politiki človekovih pravic. Današnja družba po papeževih besedah nujno potrebuje novo zavedanje za odnose »ljudi samih s seboj, z drugimi, z družbo, s stvarstvom in z Bogom«, je zapisano v danes objavljenem sporočilu, ki ga je papež namenil udeležencem konference v okviru jesenskega zasedanja parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PACE). Tema tokratnega srečanja v Strasbourgu je »Okolje in človekove pravice: pravica do varnega, zdravega in trajnostnega okolja«.

Misliti moramo tudi na odgovornost, ki jo imamo do prihodnjih rodov in do sveta, ki ga želimo zapustiti svojim otrokom.

Frančišek je Svet Evrope pozval, naj se ne omejuje zgolj na lasten zemljepisni prostor, temveč naj pred očmi ohrani ves svet. Cilj vseh pobud bi moral biti »bolj zdrav svet«, pri tem pa ne gre zgolj za pravice vsakega posameznika, temveč tudi za njegove dolžnosti. »Misliti moramo tudi na odgovornost, ki jo imamo do prihodnjih rodov in do sveta, ki ga želimo zapustiti svojim otrokom,« tako papež Frančišek.

Sveti sedež kot država opazovalka »s posebno pozornostjo in zanimanjem« spremlja vse dejavnosti Sveta Evrope na področju okoljevarstva in človekovih pravic – »v zavesti, da je treba podpirati in spoštovati vsako pobudo in vsak konkreten sklep te organizacije, ki lahko izboljša dramatični položaj, v kakršnem je trenutno zdravje našega planeta,« je še dejal sveti oče.

Nalaganje
Nazaj na vrh