Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan opozarja ZN: preprečiti je treba nepotrebno trpljenje in umiranje [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 09. 2021 / 11:25
Oznake: Cerkev, Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2021 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan opozarja ZN: preprečiti je treba nepotrebno trpljenje in umiranje [VIDEO]
Video nagovor vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina skupščini ZN FOTO: Vatican Media

Vatikan opozarja ZN: preprečiti je treba nepotrebno trpljenje in umiranje [VIDEO]

Vatikan v luči še vedno trajajoče koronaepidemije mednarodno skupnost poziva k »bratski solidarnosti«.

Nobena država ne more zdravstvene krize premagovati sama, je minuli konec tedna v video sporočilu udeležencem redne skupščine Združenih narodov v New Yorku po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Združeni narodi bi morali tesno sodelovati s ciljem, da »preprečijo nepotrebno trpljenje in umiranje« v državah z nezadostno zdravstveno oskrbo. »Cepiva bi morala biti dostopna vsakomur, predvsem na območjih, ki jih pestijo vojne in spori,« je poudaril kardinal Parolin.


Vatikanski državni tajnik je spregovoril tudi o pomankljivostih sistema globalnega gospodarstva, zaradi katerih so revni še revnejši. K temu sodijo velike napake pri razdeljevanju dobrin in »škoda zaradi korupcije«, ki negativno vpliva na razvojne programe po vsem svetu. Kardinal je na tem področju opozoril na potrebo po »temeljitem spreobrnjenju miselnosti«.

Mnoge nepravilnosti v svetu so rezultat »krize človeških odnosov«.

Mnoge nepravilnosti so rezultat »krize človeških odnosov«. Vse prepogosto temeljne človekove pravice razumemo »bolj kot priporočila, ne pa obvezo«, je bil kritičen prvi papežev diplomat. Odločno je zavrnil ideološko spodbujene »nove razlage človekovih pravic«, v popolnem nasprotju z vrednotami, ki bi jih pravzaprav morale varovati. To je »napačen napredek«, ki po kardinalovih besedah vodi v polarizacijo in delitve. Kot primere je Parolin navedel ovire pri vprašanjih, kot so zaščita življenja ter verska in mnenjska svoboda, za katere nimamo mednarodnega konsenza.

66-letni kardinal je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi vojn in sporov v nekaterih predelih sveta, ki se nikakor ne končajo. Pri tem je konkretno omenil humanitarno krizo v Afganistanu ter politične napetosti v Siriji in Libanonu. Sveti sedež si še vedno odločno prizadeva za globalno razorožitev in premirje, je zagotovil vatikanski diplomat.



Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh