Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež udeležencem gospodarskega foruma v Davosu: razvoj potrebuje moralni kompas

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 01. 2024 / 09:42
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2024 / 10:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež udeležencem gospodarskega foruma v Davosu: razvoj potrebuje moralni kompas
Ta teden se v švicarskem Davosu tradicionalno srečujejo velikani svetovnega gospodarstva in politike. FOTO: Vatican Media

Papež udeležencem gospodarskega foruma v Davosu: razvoj potrebuje moralni kompas

Papež Frančišek v letošnjem sporočilu udeležencem Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu poziva poslovneže in svetovne voditelje, naj zagotovijo, da bo gospodarski razvoj koristil vsem in da bo povezan s solidarnostjo.

Ta teden se v švicarskem Davosu srečujejo velikani svetovnega gospodarstva in politike, in sicer na temo »Vnovična vzpostavitev zaupanja«. Da bi svetovne voditelje spomnil na njihovo dolžnost do vsega človeštva, je papež Frančišek udeležencem tradicionalno namenil sporočilo, ki ga je v začetku tedna prebral kardinal Peter Turkson, poroča spletni portal Vatican News.

Papež je v sporočilu zapisal, da je največji izziv, s katerim se trenutno sooča človeštvo, zagotoviti mirno sobivanje in celostni razvoj za vse. »Upam,« tako sveti oče, »da se bodo udeleženci letošnjega foruma zavedali moralne odgovornosti, ki jo ima vsak izmed nas v boju proti revščini, pri doseganju celostnega razvoja za vse naše brate in sestre ter pri prizadevanju za mirno sožitje med narodi.«

Mir, po katerem hrepenijo ljudstva našega sveta, ne more biti nič drugega kot sad pravičnosti. Zato zahteva več kot le odstranitev vojnih orodij; zahteva tudi odpravo krivic, ki so temeljni vzroki oboroženih in drugih sporov.

Razburkane globalne vode

Papež je opozoril, poročajo vatikanski mediji, da se dogodek v Davosu letos odvija v »zelo zaskrbljujočem ozračju mednarodne nestabilnosti«. Po njegovih besedah pa forum svetovnim voditeljem ponuja priložnost, da preučijo inovativne načine za izgradnjo boljšega sveta, zato vse skupaj poziva, naj poiščejo načine za spodbujanje »socialnega povezovanja, bratstva in sprave« med vsemi ljudmi.

Papež globoko obžaluje vojne in dolgotrajne spopade, ki pretresajo nekatere dele sveta in med katerimi številni povzročajo smrt in uničenje civilistov. »Mir, po katerem hrepenijo ljudstva našega sveta, ne more biti nič drugega kot sad pravičnosti,« je prepričan voditelj Katoliške cerkve: »Zato zahteva več kot le odstranitev vojnih orodij; zahteva tudi odpravo krivic, ki so temeljni vzroki oboroženih in drugih sporov.«

FOTO: Vatican Media

Naraščajoča neenakost

Ko govori o vzrokih sporov, papež izpostavi razširjenost lakote in izkoriščanje naravnih virov, čeprav nekateri deli sveta odmetujejo hrano, peščica izbrancev pa bogati na račun industrije pridobivanja naravnih virov. Sveti oče obsoja tudi »močno razširjeno izkoriščanje moških, žensk in otrok, ki so prisiljeni delati za nizke plače ter so prikrajšani za resnične možnosti osebnega razvoja in poklicne rasti«.

Kako je mogoče, da v današnjem svetu ljudje še vedno umirajo od lakote, so izkoriščani, obsojeni na nepismenost, nimajo osnovne zdravstvene oskrbe in ostajajo brez strehe nad glavo?

»Kako je mogoče,« se sprašuje, »da v današnjem svetu ljudje še vedno umirajo od lakote, so izkoriščani, obsojeni na nepismenost, nimajo osnovne zdravstvene oskrbe in ostajajo brez strehe nad glavo?«

Moralni kompas za vodenje globalizacije

Globalizacija ima globoko moralno razsežnost, v sporočilu udeležencem gospodarskega foruma izpostavlja papež Frančišek in dodaja, da je za razvoj potreben moralni kompas: ta mora usmerjati razprave, ki oblikujejo prihodnost mednarodne skupnosti.

Razvoj mora pomeniti podrejanje pehanja za močjo in osebnimi koristmi (...) skupnemu dobremu naše človeške družine, pri čemer je treba dati prednost ubogim, pomoči potrebnim in tistim, ki so v najranljivejšem položaju.

Podjetja in države papež vabi k sodelovanju pri spodbujanju »daljnovidnih in etično neoporečnih modelov globalizacije«. Razvoj, piše Frančišek, »mora pomeniti podrejanje pehanja za močjo in osebnimi koristmi, bodisi političnimi bodisi gospodarskimi, skupnemu dobremu naše človeške družine, pri čemer je treba dati prednost ubogim, pomoči potrebnim in tistim, ki so v najranljivejšem položaju«.

Papežev nagovor je udeležencem foruma v Davosu prebral kardinal Peter Turkson. FOTO: Vatican Media

Razvoj se širi na vse

Ob koncu sporočila papež vodilne poslovneže in politike poziva, naj dajo prednost pravični porazdelitvi napredka, da bi koristi svetovne rasti lahko uživali tudi ljudje, ki so gospodarsko prikrajšani: »Pristen razvoj mora biti globalen, razdeljen med vse narode in po vseh delih sveta, sicer bo nazadoval celo na področjih, ki jih je doslej zaznamoval nenehen napredek.«

Nalaganje
Nazaj na vrh