Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliški duhovnik v Davosu: »Ljudje čakajo na rešitve«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 01. 2023 / 11:46
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.01.2023 / 11:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katoliški duhovnik v Davosu: »Ljudje čakajo na rešitve«
Prizor z letošnjega zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. FOTO: Vatican Media

Katoliški duhovnik v Davosu: »Ljudje čakajo na rešitve«

Ko v švicarskem smučarskem središču Davos prvič po dveh letih znova »v živo« zaseda Svetovni gospodarski forum (WEF), tamkajšnji župnik Kurt Susak razčlenjuje tradicionalni dogodek, ki med seboj povezuje politike, gospodarstvenike in umetnike.

Letošnji Svetovni gospodarski forum znova zaseda v Davosu v Švici, ob čemer so se razmere v svetu od zadnjega srečanja »v živo« pred dvema letoma popolnoma spremenile. Kot je v pogovoru za spletni portal Vatican News pojasnil domači župnik v Davosu, se je svet znašel v kriznem stanju, saj z vseh strani slišimo o najrazličnejših krizah.

Krajevna katoliška skupnost v Davosu med zasedanjem Svetovnega gospodarskega foruma moli za uspeh srečanja.

Ob izzivih, kot so recimo podnebna kriza, različne finančne krize, energetska kriza ali težave z oskrbo z osnovnimi živili, ima duhovnik občutek, da udeleženci Svetovnega gospodarskega foruma »povsem zavestno« stavijo na to, da bo letošnja konferenca »predstavila uporabne rešitve«:

»Tudi ta Svetovni gospodarski forum bi nekako izgubil svojo verodostojnost in legitimnost, če tokratno srečanje ne bi predstavilo rešitev, ki jih ljudje lahko prepoznajo kot take in ki vodijo k izboljšanju številnih sporov in izzivov.« Po besedah očeta Kurta krajevna katoliška skupnost v vasi Davos med zasedanjem konference moli za ta namen.

Sodelovanje v razdrobljenem svetu

Geslo Svetovnega gospodarskega foruma za leto 2023 je »Sodelovanje v razdrobljenem svetu«. Župnik v Davosu ugotavlja, da to razdrobljenost doživljamo vsi, »tako globalno kot osebno«, poleg tega pa »doživljamo tudi strahove, najrazličnejše strahove za prihodnost«.

Živeti moramo edinost v različnosti, pa tudi različnost v edinosti.

Glede ruske vojne v Ukrajini pravi, da obstaja »resnična nevarnost tretje svetovne vojne« in da ima s tega vidika Cerkev tukaj »zelo pomembno, osrednje in upanja polno sporočilo«: »Živeti moramo edinost v različnosti, pa tudi različnost v edinosti,« je prepričan duhovnik. »In ta ideal, ki ga Cerkev v Davosu spremlja tudi z našo molitvijo, je bolj potreben kot kdaj koli prej,« tako oče Kurt.

Tišina in molitev

Duhovnik se spominja, kako je pred petindvajsetimi leti pastoralni pomočnik v Davosu vzpostavil »čudovito navado«: t. i. »tišina in molitev«, ki je ljudi zbirala k molitvi prav z namenom, da bi bile sprejete dobre odločitve za pravičnejši in mirnejši svet. Pod okriljem Združenja krščanskih Cerkva v Davosu so to navado znova obudili: »Katoličani, reformirani kristjani in evangeličanske cerkve so povabljeni, da ob večerih skupaj molijo in iščejo rešitve, izhajajoč iz evangelija.«

V preteklosti je Cerkev v svoji raznolikosti, moralni teologiji in družbeni etiki večkrat našla »čudovite odgovore« na izzive različnih obdobij in župnik v Davosu je prepričan, da jih je treba le vedno znova priklicati v spomin. 

V Davosu tokrat ni vatikanskega predstavnika.

V prejšnjih letih je Vatikan na Svetovni gospodarski forum vsako leto poslal svojega predstavnika: nazadnje sta se srečanja v Davosu udeležila kardinal Peter Turkson ali kardinal Michael Czerny, enkrat pa tudi vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Letos Vatikan na dogodek prvič ni poslal nobenega uradnega predstavnika ali kardinala: »Mislim, da je to nekakšna izjava, ki jo Rim ponuja Svetovnemu gospodarskemu forumu,« pojasnjuje oče Kurt in ugiba, kako je to morda povezano z dejstvom, da je papež Frančišek v enem od svojih zadnjih sporočil Svetovnemu gospodarskemu forumu dejal: »Vse je bilo že povedano, zdaj pa ukrepajte: to je bistvenega pomena.«

Kritični glasovi

Duhovnik se zaveda, da so se v zvezi s srečanjem v Davosu pojavili številni kritični glasovi. Kot ugotavlja, je vse predrago, ogromno je prometa, ki ga spremljajo zastoji in dolge čakalne dobe, običajni način življenja na tem območju pa je v času zasedanja foruma zelo moten.

Domačini se sprašujejo o potrebnosti zasedanja v Davosu.

Obenem se sprašuje tudi o »ogromnih gospodarskih stroških«, povezanih s Svetovnim gospodarskim forumom, in potrebnih varnostnih ukrepih, ki jih krijejo švicarska zvezna vlada, kanton in občina. Ljudje se sprašujejo, tako domači župnik, »ali je to vredno stroškov, ali je to potrebno in kakšen naj bi bil končni rezultat srečanja«.

Ugotavlja tudi pritožbe, da se marsikaj ne izvaja dovolj pregledno, da se o marsičem razpravlja in razpravlja za zaprtimi vrati in da je na koncu zelo malo objavljenega v javnosti.

Pozitivne plati Svetovnega gospodarskega foruma

Za del območnega prebivalstva pa ima vse skupaj tudi pozitivno plat: šole imajo recimo med tednom na urniku več dni smučanja: »To je učencem vedno v veliko veselje. Vedno sem presenečen nad tem, kaj vse si ljudje v Davosu izmislijo med počitnicami,« pojasnjuje oče Kurt.

Davos živi od božičnega in smučarskega turizma in v obdobju, ko pričakujejo največ obiskovalcev, celotna hotelska in gostinska industrija ter obrtna podjetja delajo s polno paro, kar priča tudi o veliki povezanosti, ki jo predstavlja Davos.

Nalaganje
Nazaj na vrh