Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež umil noge zapornikom: »Vsak človek bi moral služiti bližnjemu«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 04. 2019 / 08:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2019 / 09:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež umil noge zapornikom: »Vsak človek bi moral služiti bližnjemu«

Začetek svetega tridnevja v rimskem zaporu Velletri.

Papež Frančišek je letošnji veliki četrtek obhajal v rimskem zaporu v Velletriju. Z bogoslužjem v zaporniški predavalnici je včeraj popoldne začel praznovanje svetega tridnevja, med mašo pa je umil noge dvanajstim zapornikom iz štirih držav: Italije, Brazilije, Slonokoščene obale in Maroka. V nagovoru je spomnil na sporočilo obreda, ki spominja na Jezusovo dejanje med zadnjo večerjo: pomembno je služenje in ne moč. Vsak človek bi moral služiti bližnjemu.

Jezus je svojim učencem umil noge na enak način, kot so jih v tistem času sicer sužnji umivali svojim gospodarjem. S tem je želel pokazati, kaj pomeni »služiti bližnjemu«. Tudi škof »zaradi svojega položaja ni močan«, temveč je njegova naloga, da služi ljudem, je pojasnil sveti oče, ki si je med umivanjem nadel predpasnik z besedami apostola Petra: »Ti mi noge umivaš?«.

Predpasnik mu je podaril Francois Ayim iz Misijona upanje in dejavna ljubezen, ki se je s papežem srečal 27. marca po splošni avdienci. V Vatikan je priromal skupaj z 200 romarji, duhovniki, diakoni in bogoslovci iz Palerma, ki so se s tamkajšnjim nadškofom, msgr. Corradom Loreficem, prišli svetemu očetu zahvalit za obisk v njihovi škofiji 15. septembra, ob 25-letnici mučeništva don Pina Puglisija. Papež je obljubil, da bo predpasnik uporabil med letošnjim obredom umivanja nog na veliki četrtek.

Med obiskom v zaporu je Frančišek tudi poklepetal z zaporniki in varnostniki ter se jim zahvalil za pismo, ki so mu ga zaporniki napisali že pred njegovim prihodom v Velletri.

Zapor Velletri leži okoli 40 kilometrov jugovzhodno od Rima. V ustanovi, ki je bila odprta leta 1991, po navedbah italijanskega ministrstva za pravosodje biva približno 560 zapornikov, okoli četrtina od teh je tujcev – predvsem Romov, Maročanov in Albancev. Lani je papež bogoslužje velikega četrtka obhajal v rimskem zaporu Regina Coeli, in tudi v prejšnjih letih je na ta dan obiskal različne kazenske in socialne ustanove: prvo leto se je odpravil v zapor za mladoletne Casal del Marmo, leto zatem v Center Svete Marije Božje previdnosti, ki nudi pomoč osebam s težkimi boleznimi, leta 2015 pa v zapor Rebibbia. Naslednje leto je obiskal sprejemni center za prosilce za azil v kraju Castelnuovo di Porto in leta 2017 zapor Paliano v pokrajini Frosinone.

Papeži pred Frančiškom so spomin na Gospodovo zadnjo večerjo običajno obhajali v svoji škofovski cerkvi, lateranski baziliki, kjer so umili noge dvanajstim duhovnikom.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh