Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež uvaja spremembe v vrhu mednarodne Caritas

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 11. 2022 / 12:06
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2022 / 13:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež uvaja spremembe v vrhu mednarodne Caritas
Caritas Internationalis je krovna organizacija 162 katoliških humanitarnih, razvojnih in socialnih ustanov z vsega sveta. FOTO: Caritas Internationalis

Papež uvaja spremembe v vrhu mednarodne Caritas

Papež Frančišek želi uvesti spremembe v vodenju Caritas Internationalis, krovne organizacije 162 katoliških humanitarnih, razvojnih in socialnih ustanov z vsega sveta, in v ta namen je s posebnim odlokom imenoval začasno vodstvo.

Začasno imenovana vodstvena ekipa naj bi svoje naloge opravljala do naslednje generalne skupščine, ki je predvidena maja 2023, v tem času pa tudi temeljito preverila pravila in statut organizacije, kot so po navedbah spletnega portala Vatican News sporočili z vatikanskega dikasterija za celostni razvoj. Trenutno vodstvo - predsednik in podpredsednik, glavni tajnik, blagajnik, cerkveni pomočnik ter člani predstavniškega in izvršnega sveta - je bilo razrešeno s takojšnjim učinkom.

Postopek reforme naj bi omogočil, da bo Caritas Internationalis »bolje služila organizacijam članicam zveze po vsem svetu«.

Potreba po izboljšavah

Pred tem ukrepom je neodvisna komisija opravila zunanjo revizijo organizacije Caritas Internationalis. Ta je po navedbah Vatikana pokazala, da je bilo finančno upravljanje sicer »dobro« in da so bili cilji glede donacij doseženi, treba pa bi bilo izboljšati upravna pravila in postopke: »Resnične pomanjkljivosti v upravljanju in postopkih so negativno vplivale tudi na timski duh in moralo zaposlenih.« Postopek reforme naj bi omogočil, da bo Caritas Internationalis »bolje služila organizacijam članicam zveze po vsem svetu«.

Začasno vodenje Caritas Internationalis kot izredni komisar s takojšnjim učinkom prevzema italijanski svetovalec in upravitelj Pier Francesco Pinelli, ki je bil tudi član revizijske komisije. Po navedbah Vatikana mu bosta pri tem pomagala Maria Amparo Alonso Escobar, dolgoletna vodja kampanj krovne organizacije, in jezuit Manuel Morujão, »ki bo osebno in duhovno spremljal zaposlene in sodelavce«.

Kardinal Luis Antonio Tagle. FOTO: Vatican Media

Kardinal Tagle »bo podpiral začasno vodstvo«

V izjava iz Vatikana je zapisano: »V času trajanja komisariata so suspendirana vsa sedanja imenovanja voditeljev znotraj Caritas Internationalis.« Imenovanje posebnega komisarja za krovno organizacijo ne bi smelo vplivati na delovanje in delo organizacij članic, »temveč jih mora okrepiti«. Prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov, kardinal Luis Antonio Tagle, bo podpiral začasno vodstvo in skrbel za odnose s krajevnimi cerkvami ter organizacijami članicami po vsem svetu.

Filipinski kardinal dejanje papeža Frančiška razume kot »proces duhovnega razločevanja«, ki ga je treba »ponižno sprejeti«.

Kardinal Tagle, ki prihaja s Filipinov, je bil doslej predsednik Caritas Internationalis; papežev odlok je prebral včeraj na generalni skupščini krovne organizacije v Rimu in navzočim predstavil tudi izrednega komisarja Pinellija, ki je bil sprejet z bučnim aplavzom. Filipinski kardinal dejanje papeža Frančiška razume kot »proces duhovnega razločevanja«, ki ga je treba »ponižno sprejeti«.

Novi »temeljni zakon« kurije, apostolska konstitucija Praedicate Evangelium, ki velja od junija letos, je vatikanskemu Dikasteriju za celostni človeški razvoj podelil pristojnost nad »mednarodnimi dobrodelnimi združenji«. Dikasterij vodi kardinal Michael Czerny. Kanadski jezuit je včeraj pojasnil, da je delo Karitas v zadnjih letih postalo še pomembnejše, zato je »temeljnega pomena, da je Caritas Internationalis dobro pripravljena na nove izzive«.

Pier Francesco Pinelli. FOTO: arhiv Družine

Izredni komisar Pinelli

Vatikan je objavil tudi življenjepis izrednega komisarja Francesca Pinellija: nekdanji izvršni direktor in predsednik večjih energetskih podjetij se je šolal pri jezuitih in je »od mladih let prostovoljno sodeloval pri rehabilitaciji odvisnikov od drog, razvojnem sodelovanju, podpori misijonom in katehezi«. Zadnjih deset let dela kot svetovalec ali začasni upravitelj, predvsem za kulturne in verske ustanove, vključno z vatikanskim dikasterijem za razvoj in različnimi verskimi skupnostmi.

Nalaganje
Nazaj na vrh