Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v avdienco sprejel štirideset novih nadškofov

Objava: 01. 07. 2011 / 08:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež v avdienco sprejel štirideset novih nadškofov

Poleg mariborskega nadškofa metropolita msgr. dr. Marjana Turnška je sveti oče med drugim sprejel tudi Zbigneva Stankevicsa iz Rige, Cesareja Nosiglio iz Torina in Ignatiusa Suharya Hardjoatmodja iz Džakarte.

Papež Benedikt XVI. je včeraj v posebno avdienco sprejel štirideset novih nadškofov, ki jim je dan pred tem, na slovesni praznik apostolov Petra in Pavla, izročil palij v znamenje edinosti s Petrovim naslednikom. Na srečanju s papežem v vatikanski dvorani za avdience so nadškofe metropolite spremljali njihovi sorodniki in delegacije iz njihovih nadškofij. Papež Benedikt XVI. je v svojem nagovoru poudaril posebno in tesno povezanost nadškofov s papežem in Svetim sedežem.

Kot je dejal sveti oče, je palij znamenje skupnosti v veri in ljubezni pri vodenju Božjega ljudstva. Škofa opominja na odgovornost, da je pastir po meri Jezusa. V svojem nagovoru se je sveti oče spomnil tudi posameznih krajevnih Cerkva, iz katerih prihajajo škofje, in dejal, kako za vse moli, da bi jih poživljalo nenehno apostolsko prizadevanje. Nato je v svojem nagovoru poimensko izpostavil prav vsakega izmed škofov in jim izrekel besede pozdrava in spodbude ter jim na koncu podelil svoj apostolski blagoslov.

Palij je iz rok svetega očeta minulo sredo prejel tudi mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je papež Benedikt XVI. nadškofa Turnška včeraj nagovoril v slovenskem jeziku: 'Prav lepo pozdravljam mariborskega nadškofa msgr. Marjana Turnška in Slovence, ki ga danes spremljajo. V njegovi službi mu želim obilje duhovnih sadov ter vsem podeljujem apostolski blagoslov.'

Svoj nagovor je sveti oče sklenil s hvaležnostjo Gospodu, da v svoji neizmerni dobroti Cerkvi ne preneha podarjati pastirjev. Nadškofom metropolitom je zagotovil duhovno bližino in molitveno podporo pri njihovi pastoralni službi. Navsezadnje pa jih je opogumil še z besedami svetega Ciprijana: 'Popolnoma nič nima prednosti pred Kristusom, kajti tudi on ni imel ničesar rajši od nas. Naša volja je, da bi bili neločljivo združeni z njegovo ljubeznijo, da bi ostali pogumno poleg njegovega križa in mu podarili neomajno pričevanje.'

Poleg mariborskega nadškofa metropolita msgr. dr. Marjana Turnška je sveti oče med drugim sprejel tudi Zbigneva Stankevicsa iz Rige, Cesareja Nosiglio iz Torina, Ignatiusa Suharya Hardjoatmodja iz Džakarte, Joseja Horacia Gomeza iz Los Angelesa, Guireja Poularda iz haitske prestolnice Port-au-Prince, Jesusa Rubena Salazarja Gomeza iz Bogote in brazilskega primasa Murila Sebastiana Ramosa Kriegerja iz nadškofije Sao Salvador da Bahia.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh