Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Benetkah: turistična taksa tudi za romarje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 03. 2024 / 14:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.03.2024 / 14:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v Benetkah: turistična taksa tudi za romarje
Papež Frančišek bo Benetke obiskal 28. aprila. FOTO: Oton Naglost/arhiv Družine

Papež v Benetkah: turistična taksa tudi za romarje

Ko bo papež Frančišek konec letošnjega aprila obiskal Benetke, kjer si bo med drugim ogledal paviljon Svetega sedeža na beneškem bienalu, bodo morali romarji, ki se bodo želeli udeležiti bogoslužnih slovesnosti s svetim očetom, prav tako plačati turistično takso za vstop v mesto kot vsi drugi obiskovalci.

Kot je sredi februarja sporočil vatikanski tiskovni urad, bo papež 28. aprila letos obiskal Benetke, in sicer 13 let po tem, ko je znamenito italijansko »mesto na vodi« gostilo njegovega predhodnika Benedikta XVI. (8. maja 2011), kot spominjajo pri spletnem portalu Vatican News. Po besedah beneškega patriarha Francesca Moraglie bosta rdečo nit obiska predstavljali krščanska ljubezen in kultura.

Papež bo v Benetkah obiskal paviljon Svetega sedeža na 60. mednarodnem umetnostnem bienalu.

Papež bo obiskal paviljon Svetega sedeža na 60. mednarodnem umetnostnem bienalu, ki ga bo gostil ženski zapor na otoku Giudecca. Obiskovanje zapornikov, tako Vatikan, je namreč eno od telesnih del usmiljenja. Poleg tega bodo v Benetkah pripravili dogodek, namenjen predvsem mladim, vrhunec dneva pa bo sveta maša, ki jo bo daroval sveti oče. Patriarh Moraglia ocenjuje, da bo papežev obisk zelo pomenljiv, »milostni dogodek, ki mora znova spodbuditi pot vere in krščansko pričevanje« v tem severnoitalijanskem mestu. Benečane vabi, naj se nanj dobro duhovno pripravijo: tako posamično kot občestveno.

Ni znano, ali bo moral dnevno pristojbino plačati tudi papež. FOTO: Vatican Media

Nova turistična taksa tudi za romarje

Romarji, ki bodo konec aprila Benetke obiskali zaradi papeža, pa bodo prav tako morali plačati novo dnevno takso, ki jo bo mesto po novem zaračunavalo turistom. O odločitvi mestne uprave je minuli konec tedna pisal italijanski časnik Il Gazzettino: kot je pojasnil predstavnik mestne vlade, je papežev obisk za Benetke sicer izjemno pomemben, kljub temu pa ni mogoče narediti samovoljnih izjem za posamezne dogodke, saj je teh v mestu zelo veliko.

Zaradi velikega števila turistov so se Benetke lani odločile, da bodo za enodnevne turiste zaračunavale pristojbino v višini petih evrov.

Zaradi velikega števila turistov so se Benetke lani odločile, da bodo za enodnevne turiste zaračunavale pristojbino v višini petih evrov. Ukrep bodo sprva preizkusili ob 29 koncih tedna, torej ob sobotah in nedeljah, obvezen pa bo od začetka leta 2025. Testno obdobje se začne 25. aprila, tri dni pred papeževim obiskom na beneškem bienalu.

Ni znano, ali bo moral dnevno pristojbino plačati tudi papež.

Obiskovalci Benetk, starejši od 14 let, se za obisk mesta že lahko prijavijo prek platforme http://cda.ve.it. Pri preverjanju med obiskom bodo morali pokazati ustrezno QR kodo. Če tega ne bodo storili, jim grozi globa v višini od 50 do 300 evrov in 10 evrov upravne takse.

Kupi v trgovini

Beneško pokopališče (mehka vezava)
Proza
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh