Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Iraku: obisk pri ajatoli, medversko srečanje, maša

Objava: 06. 03. 2021 / 20:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2021 / 16:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v Iraku: obisk pri ajatoli, medversko srečanje, maša

Papež v Iraku: obisk pri ajatoli, medversko srečanje, maša

Kako je potekal drugi dan apostolskega obiska svetega očeta Frančiška v Iraku? [VIDEO]

Molitev Abrahamovih otrok na medverskem srečanju v Uru. FOTO: Vatican Media



Drugi dan apostolskega obiska v Iraku je papež Frančišek začel z jutranjim tričetrturnim vljudnostnim obiskom v Najafu pri velikem ajatoli Sayyidu Aliju al-Husayniju al-Sistaniju. Kot je v izjavi za javnost sporočil direktor tiskovnega urada Svetega sedeža Matteo Bruni, je sveti oče poudaril pomembnost sodelovanja in prijateljstva med verskimi skupnostmi, saj je z medsebojnim spoštovanjem in dialogom možno prispevati za dobro Iraka, regije in vsega človeštva. Papež se je ajatoli zahvalil, ker je med nasiljem in minulih let povzdignil glas v obrambo najslabotnejših in preganjanih ter podal odločno izjavo o svetosti človeškega življenja in pomembnosti edinosti za iraško ljudstvo.



Sveti oče se je nato podal na planoto Ur, na kraju začetka Abrahamove poti proti obljubljeni deželi je potekalo medversko srečanje, na katerem so brali odlomka iz Prve Mojzesove knjige in Korana, pričevali pa so mlada musliman in kristjan, vernica verske skupnosti sabea mandea in pripadnik muslimanske skupnosti. Papež je v govoru izpostavil pot miru, na kateri moramo ostati skupaj. Mir ne zahteva zmagovalcev ali premaganih, temveč brate in sestre, ki kljub nerazumevanju in preteklim ranam hodijo od konflikta k edinosti. Spodbudil je h konkretnim korakom in podčrtal vzgojo za bratstvo. Le skupaj z drugimi se lahko ozdravijo rane preteklosti, izstopiti moramo iz sebe, saj potrebujemo drug drugega.



Prvo sveto mašo na iraških tleh je sveti oče daroval v kaldejski katedrali sv. Jožefa v Bagdadu. Bogoslužje je potekalo v kaldejskem obredu sv. Tomaža v italijanščini, kaldejščini in arabščini. V homiliji je papež spregovoril o modrosti, pričevanju in obljubah, jih povezal z blagri in poudaril, da živeti blagre pomeni narediti za večno tisto, kar mine. Bog uresničuje svoje obljube tudi prek naših šibkosti, je spomnil. »Preizkušani smo, padamo, a ne smemo pozabiti, da smo z Jezusom blaženi. Kolikor nam odvzame svet, ni nič v primerjavi z nežno in potrpežljivo ljubeznijo, s katero Gospod izpolnjuje svoje obljube,« je poudaril papež Frančišek.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh