Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v katehezi: milost in sočutje v osrčju nove zaveze

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 07. 08. 2014 / 09:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v katehezi: milost in sočutje v osrčju nove zaveze

Papež v katehezi: milost in sočutje v osrčju nove zaveze

Papež Frančišek po julijskem premoru znova nadaljuje sredine kateheze. V sredo, 6. avgusta, je pojasnil, kako Jezus izpopolnjuje Staro zavezo z novim naukom o milosti v blagrih.

Foto: splet

»V osrčju nove zaveze je naše spoznanje, da smo v Kristusu sprejeli Božjo milost in sočutje ter da morajo naša življenja pričati o Njegovi ljubezni do vseh naših bratov in sester,« je dejal sveti oče zbranim v avli svetega Pavla VI. v Vatikanu. V stari zavezi se je oblikovala Cerkev, v novi pa je bila na novo ustanovljena z Jezusovim prihodom in zapečatena z njegovo krvjo. »Novost, ki jo je Jezus prinesel, ne razveljavi tistega, kar je bilo prej, temveč dopolni,« je dodal rimski škof. Nato pa je spregovoril o pomembnosti Janeza Krstnika, ki je ljudi pripravil na sprejemanje Gospoda. »Kot 'predhodnik' in 'pričevalec' Janez Krstnik opravlja središčno vlogo znotraj celotnega Svetega pisma, ker predstavlja most med obljubo Stare zaveze in njeno izpolnitvijo, prerokbami in njihovo uresničitvijo v Jezusu Kristusu. S svojim pričevanjem nam Janez pokaže Jezusa in nas povabi, da bi hodili za njim. Iskreno nam pove, da to zahteva ponižnost, kesanje in spreobrnjenje,« je pojasnil sveti oče. Jezus pa je svojim apostolom na griču ob obali Galilejskega jezera posredoval nov nauk, ki se je začel z blagri in je izpopolnil Mojzesove zapovedi z gore Sinaj. Z blagri pa nam je Jezus zagotovil pot do resnične sreče. »Blagri so pot, ki jo Bog kaže kot odgovor na željo po sreči, ki je človeku prirojena. Izpopolnjujejo zapovedi Stare zaveze.« Skupaj z verniki je potem ponovil blagre, saj je dejal, da jih nismo navajeni pogosto ponavljati. Dodal je še, naj si jih tudi sami preberejo v Matejevem evangeliju. To je »postava, ki nam jo daje Jezus,« in »v teh besedah je vsa novost, ki jo je prinesel Kristus, in vsa Kristusova novost je v teh besedah. V resnici so blagri Jezusov portret, njegova oblika življenja: so pot resnične sreče, ki jo tudi mi lahko prehodimo z milostjo, katero nam Jezus podarja.«

Papež Frančišek je še omenil, kako nam Jezus v Matejevem evangeliju govori, »da bo naše krščansko življenje sojeno po tem, kako ga obravnavamo v naših bratih.« Dodal je, da nas Gospod v novem nauku vabi, da ga prepoznamo v revnih, trpečih in pomoči potrebnih, saj bodo po tem na koncu življenja sojeni. »Gospod nas bo prepoznal, če ga bomo mi prepoznali v ubogem, v lačnem, v tistem, ki potrebuje pomoč, je odrinjen, v tistem, ki trpi in je sam … To je eden temeljnih kriterijev za preverjanje našega krščanskega življenja, glede katerega nas Jezus vabi, da bi ga pretehtali vsak dan.« V Novi zavezi pa je spoznanje, da nas obkrožata milost in Gospodovo sočutje, za kar se moramo zahvaliti Jezusu Kristusu. To »naša srca napolni z radostjo iz našega življenja naredi lepo in verodostojno pričevanje Božje ljubezni do vseh bratov, ki jih srečujemo vsak dan«. Tako je papež Frančišek sklenil današnjo katehezo in nato še enkrat spomnil, naj ne pozabimo na »domačo nalogo«: prebrati 5. in 25. poglavje Matejevega evangelija. Papež je povedal, da vsak prebere blagre in premisli, kako mora živeti po krščanskem nauku, potem pa si izpraša vest s pomočjo 25. poglavja Matejevega evangelija, kar je svetoval tudi prisotnim.

Nato je papež pozdravil na tisoče ministrantov, ki so v Rim prišli iz Velike Britanije, Norveške, Zimbabveja, Japonske, Združenih držav Amerike, Španije, Mehike in njegove rodne Argentine. Spomnil je, da 6. avgusta praznujemo praznik Jezusovega spremenjenja in molil, da bi njegova milost preoblikuje v njegovo podobo, da bi bilo živeli v duhu blagrov in bili luč in tolažba za svoje brate. Papež je še izrazil bližino prebivalcem Kitajske, ki jih je minuli konec tedna prizadel potres.


Vir: CNA, Radio Vatikan

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh