Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Kongu: pretresljiva pričevanja žrtev nasilja [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 02. 2023 / 10:12
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2023 / 11:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v Kongu: pretresljiva pričevanja žrtev nasilja [VIDEO]
Papež je bil ob pričevanju žrtev vidno pretresen. FOTO: Vatican Media

Papež v Kongu: pretresljiva pričevanja žrtev nasilja [VIDEO]

Papež Frančišek se je včeraj popoldne v Kinšasi srečal z žrtvami grozodejstev v vzhodnem Kongu.

Preživele ženske so svetemu očetu v svojih pričevanjih opisovale, kako so jih pripadniki tamkajšnjih milic kot ujetnice več mesecev posiljevali in jim dajali jesti meso ubitih mož. Mladi so poročali, kako so bili priče pobojem svojih družin, drugi so pokazali svoje pohabljene ude. 86-letni papež je bil vidno pretresen. Sprva je tudi sam načrtoval obisk konfliktnega območja Severni Kivu, vendar so morali to etapo potovanja iz varnostnih razlogov odpovedati.


Frančišek je v Božjem imenu obsodil nasilje, poboje in posilstva, pa tudi »krvavo, nezakonito izkoriščanje« mineralnih bogastev in boje za ozemeljski vpliv. »Spreobrnite srca tistih, ki izvajajo nečloveška grozodejstva, s katerimi sramotijo vse človeštvo,« je molil papež in nadaljeval: »Odprite oči tistim, ki si jih zatiskajo pred temi grozodejstvi.«

Na vzhodu Konga se prebivalci soočajo z nečloveškimi grozodejstvi. FOTO: Vatican Media

Poklon trpljenju žrtev, poziv k odpuščanju

Papež je za vojno na obmejnem območju z Ugando, Ruando in Burundijem, ki traja že več let, okrivil »nenasiten pohlep po surovinah in denarju, ki poganja vojno ekonomijo, ta pa zahteva nestabilnost in korupcijo«. Negotovosti, nasilja in vojne ne spodbujajo le dejavniki od zunaj, ampak tudi notranje kongovske sile. To ga navdaja z ogorčenjem, je poudaril papež.

Srečanje z žrtvami nasilja v Kongu se je papeža globoko dotaknilo. FOTO: Vatican Media

Odločno je pozval »vse ljudi, vse notranje in zunanje sile, ki vlečejo niti vojne v Demokratični republiki Kongo, jo plenijo, bičajo in destabilizirajo ter bogatijo z nezakonitim izkoriščanjem dobrin te države in krvavimi žrtvami nedolžnih ljudi«: »Prisluhnite kriku njihove krvi, prisluhnite glasu Boga, ki vas kliče k spreobrnjenju, in glasu svoje vesti: utišajte orožje, naredite konec vojni. Dovolj! Dovolj je bogatenja na račun najšibkejših, dovolj je bogatenja z viri in denarjem, umazanim s krvjo!«

Papež se je priklonil trpljenju žrtev, obenem pa pozval k odpuščanju, »ki prekine začaran krog maščevanja brez pozabe«.

Sočutje do žrtev. FOTO: Vatican Media

Papež se je priklonil trpljenju žrtev, obenem pa pozval k odpuščanju, »ki prekine začaran krog maščevanja brez pozabe«.


Srečanje s človekoljubnimi delavci: mediji morajo dati Afriki več prostora

Po srečanju z žrtvami nasilja se je sveti oče srečal še s predstavniki nekaterih človekoljubnih organizacij v državi. Najprej je prisluhnil šestim pričevanjem človekoljubnih delavcev in nato zbrane tudi nagovoril. Kot je dejal, dejavna ljubezen zahteva zglednost, daljnovidnost in povezovanje.

Afriko sem obiskal, ker želim dati glas tistim, ki ga nimajo.

Po papeževem mnenju bi morali mediji nameniti več prostora afriškim temam: Afrika je namreč »mlada celina prihodnosti« in sveti oče si želi, da bi njena ljudstva, kulture, trpljenje in upanje v svetu postali bolj znani. Kot je dejal, je Afriko obiskal, »ker želim dati glas tistim, ki ga nimajo«. Tamkajšnji spori zaradi surovin in ozemeljske prevlade, ki so mednarodno večinoma ostali neopaženi, so stali na milijone življenj in domov. Za medije bi v Afriki »lahko odkrili izjemne talente in zgodbe o pravi človeški in krščanski veličini,« je dejal Frančišek.

V sproščenem pogovoru. FOTO: Vatican Media

Papež vztraja pri razdelitvi družbenih nalog

Papež je na srečanju s katoliškimi človekoljubnimi organizacijami v Kongu vztrajal tako pri sodelovanju Cerkve pri družbenih nalogah kot pri odgovornosti države. Izrecno je priznal, da je država nedavno priznala človekoljubno zavezanost Cerkve, »kar pa ne pomeni, da lahko skrb za najšibkejše načrtno prenesemo na prostovoljno delo«.

Socialna blaginja, zdravstvena oskrba in izobraževanje so prednostne naloge vlade.

Socialna blaginja, zdravstvena oskrba in izobraževanje so »prednostne naloge vlade«. Papež je izrazil zahtevo, da bi morala ta zagotavljati tudi osnovne storitve za prebivalstvo na podeželju, daleč od velikih urbanih središč. V tem okviru je obsodil neenakomerno porazdelitev dobrin in priložnosti: to in ne pomanjkanje dobrin je vzrok za tolikšno revščino. »Bogati, predvsem kristjani, so poklicani, da delijo, kar imajo, s tistimi, ki jim primanjkuje osnovnih potrebščin,« je pozval papež. To po njegovih besedah »ni vprašanje prijaznosti, temveč pravičnosti«.

Papež Frančišek: dejavna ljubezen zahteva zglednost, daljnovidnost in povezovanje. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh