Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Kinšasi: »Roke stran od Afrike!« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 02. 2023 / 08:05
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2023 / 09:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v Kinšasi: »Roke stran od Afrike!« [VIDEO]
Papež Frančišek in predsednik Demokratične republike Kongo Felix Tshisekedi. FOTO: Vatican Media

Papež v Kinšasi: »Roke stran od Afrike!« [VIDEO]

Papež Frančišek je v prvem nagovoru med tokratnim obiskom na afriški celini pozval k odpravi izkoriščanja in nasilja v Afriki ter k spoštovanju neodvisnega razvoja celine.

Ljudje so dragocenejši od vsega blaga, ki ga proizvede zemlja, je po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal včeraj na začetku večdnevnega potovanja v Demokratično republiko Kongo, s čimer je namignil na bogastvo surovin v tej državi. Kongovci morajo vzeti svojo istovetnost, dostojanstvo in poklicanost v svoje roke. Od vojn razdejana država še vedno trpi »zaradi spopadov in prisilnih migracij ter strašnih oblik izkoriščanja, ki so nevredne človeka in stvarstva«.


Frančišek je v svojem prvem nagovoru v kongovski prestolnici Kinšasa tamkajšnjemu predsedniku Felixu Tshisekediju ter drugim političnim in družbenim predstavnikom in diplomatom dejal, da »prihaja v Jezusovem imenu kot romar sprave in miru«. »Z Božjo pomočjo so ljudje sposobni pravičnosti in odpuščanja, harmonije in sprave,« je poudaril sveti oče. Za nasilje in sovraštvo ne bi smelo biti prostora, saj hromita razvoj in vodita nazaj v temno preteklost.

Roke stran od Demokratične republike Kongo, roke stran od Afrike! Dušenje Afrike se mora ustaviti: to ni rudnik za izkoriščanje ali dežela, ki jo je treba izropati.

Papež je odločno obsodil nov »gospodarski kolonializem«: po njegovih besedah je »strup pohlepa« spremenil kongovske diamante v krvave diamante, Frančišek pa je ob tem obsodil tudi brezbrižnost bogatih držav. Nazorno je postavil njihove interese na svoje mesto: »Roke stran od Demokratične republike Kongo, roke stran od Afrike! Dušenje Afrike se mora ustaviti: to ni rudnik za izkoriščanje ali dežela, ki jo je treba izropati.«

Papež Frančišek med nagovorom v Kinšasi. FOTO: Vatican Media

Diplomacija se mora osrediniti na priložnosti za rast ljudi in ne na nadzor nad ozemlji in viri, je pozval Frančišek, ne da bi pri tem posebej omenil recimo gospodarske strateške projekte Kitajske ali zahodnih industrializiranih držav. Mednarodno skupnost je obtožil, da je premalo storila proti nasilju v Kongu: »Ne moremo se navaditi na kri, ki v tej državi teče že desetletja in je terjala že na milijone smrtnih žrtev.«

Ne dovolite, da bi z vami manipulirali ali vas kupovali tisti, ki želijo ohranjati državo v nasilju, da bi jo izkoriščali in sklepali sramotne posle.

V odnosu do vladajočega razreda v državi je papež izrazil nasprotovanje politikam, ki so v korist lastne etnične skupine ali posebnih interesov. Tiste, ki so na oblasti, je pozval k jasni preglednosti in izogibanju sleherni korupciji: »Ne dovolite, da bi z vami manipulirali ali vas kupovali tisti, ki želijo ohranjati državo v nasilju, da bi jo izkoriščali in sklepali sramotne posle.«

Zbrani gostje so pozorno prisluhnili papeževim besedam. FOTO: Vatican Media

V pričakovanju parlamentarnih in predsedniških volitev v letošnjem decembru, na katerih si želi predsednik Felix Tshisekedi zagotoviti drugi mandat, je Frančišek pozval k »svobodnemu, preglednemu in verodostojnemu« glasovanju. Ženske, mladi in na rob potisnjene skupine bi morali biti bolj vključeni v mirovne procese.

Papež je pozval k večjim naložbam v izobraževanje, saj so le dobro izobražene družbe stabilne.

Papež je izobraževanje označil kot »pot v prihodnost«. Vanj je treba vlagati več, saj so le dobro izobražene družbe stabilne. V tem kontekstu je Frančišek obsodil »nadlogo otroškega dela«: »Preveč jih umre, ker morajo opravljati suženjsko delo v rudnikih,« je obžaloval sveti oče.

Papež je v nagovoru obsodil »nadlogo otroškega dela«. FOTO: Vatican Media

Frančišek je pozval k zaščiti obsežnih območij deževnega gozda v Kongu, ki so pomembna za svetovno podnebje. To območje je »eno največjih zelenih pljuč na svetu, ki ga je treba ohraniti«, vendar »državi ne bi smeli vsiljevati zunanjih modelov«. Tako kot v prejšnjih razpravah o ekosistemu Amazonije in pravicah uporabe za staroselska ljudstva je papež kritiziral programe varstva podnebja in razvoja, »ki so bolj koristni za tiste, ki pomagajo, kot za tiste, ki so deležni pomoči«.

V Kongu je bilo zaradi boja za surovine in rivalskih vojaških skupin razseljenih okoli 5,5 milijona oseb, kar je več kot v kateri koli drugi afriški državi.

Pred govorom v predsedniški palači je papeža Frančiška z vojaškimi častmi sprejel predsednik Tshisekedi, voditelja pa sta se po uradnem sprejemu pol ure pogovarjala na štiri oči. Frančišek bo v Kinšasi do petka, nato odpotuje v Južni Sudan. To je prvi papežev obisk v Kongu po 37 letih. Predvsem zaradi boja za surovine in rivalskih vojaških skupin je bilo tam razseljenih okoli 5,5 milijona oseb, kar je več kot v kateri koli drugi afriški državi.

Papež s predsednikom Tshisekedijem. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh