Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v L'Aquilo s trojnim Marijinim varstvom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 08. 2022 / 07:15
Oznake: Cerkev, Dogodek, Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2022 / 07:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v L'Aquilo s trojnim Marijinim varstvom
Marija od Križa v L'Aquili. FOTO: ADN Blog

Papež v L'Aquilo s trojnim Marijinim varstvom

Ko bo papež Frančišek 28. avgusta odpotoval v italijansko mesto L'Aquila, bodo njegov pastoralni obisk ob vsakoletnem »prazniku odpuščanja« spremljale tri podobe Device Marije.

Ob papeževem obisku v osrednji italijanski pokrajini Abruzzo bo sveta podoba Marije iz Roia (Marije od Križa) postavljena na papeški oltar, ki bo stal na trgu pred baziliko Santa Maria di Collemaggio. Tam bo Frančišek obhajal slovesno bogoslužje pred odprtjem svetih vrat v baziliko.

Naša Gospa iz Roia

Prebivalci L'Aquile pobožno častijo podobo Marije iz Roia. Tedanji akvilski nadškof Carlo Confalonieri, ki je pozneje postal kardinal, je 15. oktobra 1944 kronal podobo kot odgovor na ljudsko navdušenje nad pobožnostjo, ki so ji bili priča v njenem svetišču.

Papež Frančišek bo tretji papež, ki bo počastil Marijo iz Roia.

Slovesni obred kronanja je opravil na stolnem trgu v L'Aquili ter na glavo »Božjega Deteta in Njegove Matere položil zlati diadem«, sestavljen iz dveh kron. Kroni je krajevni zlatar skoval iz zlata, ki so ga darovali meščani L'Aquile, 9. oktobra 1944 pa ju je osebno blagoslovil papež Pij XII.

Papež Frančišek bo tako tretji papež, ki bo počastil Marijo iz Roia, po Janezu Pavlu II., ki je mesto obiskal 30. avgusta 1980, in Benediktu XVI., ki je v L'Aquilo odpotoval 28. aprila 2009, nekaj dni po tem, ko je mesto opustošil potres.

FOTO: chiesadilaquila.it

»Salus Populi Aquilani«

Pred odhodom v baziliko Santa Maria di Collemaggio se bo papež Frančišek na trgu pred svetiščem po zasebnem obisku stolnice svetega Maksima srečal s svojci žrtev potresa iz leta 2009. Na odru pred baziliko, v bližini papeža, bo stalo platno s podobo Naše Gospe akvilskega ljudstva oz. »Marije, zdravja akvilskega ljudstva« (»Salus Populi Aquilani«). Dragoceno podobo, tako ljubo vernikom L'Aquile, od potresa leta 1703 hranijo v škofijskem svetišču, v cerkvi sv. Marka Evangelista.

Podobo »Salus Populi Aquilani« so reševalne ekipe 3. maja 2009 izvlekle izpod ruševin uničujočega potresa.

Okrevanje po potresu

Podobo »Salus Populi Aquilani« so reševalne ekipe 3. maja 2009 izvlekle izpod ruševin, vendar brez dragocenih kron. Platno so pozneje skrbno restavrirali. Nadškof Giuseppe Molinari je podobo znova kronal in posvetil 13. maja 2013 med slovesnim bogoslužjem v baziliki sv. Jožefa Obrtnika v L'Aquili.

Ker cerkev sv. Marka še čaka na obnovo, podobo Marije, zdravja akvilskega ljudstva hranijo v kapeli spomina v cerkvi Santa Maria del Suffragio, kjer bdi nad ploščami z imeni žrtev potresa iz leta 2009.

FOTO: rete8.it

Devica z Detetom

Papeža Frančiška pa bo spremljala še tretja Marijina podoba, ko bo molil pred urno papeža Celestina V., v kateri bo tudi bula o podelitvi popolnega odpustka. V bližini urne bo stal čudovit kip Device z Detetom, ki ga pripisujejo Saturninu Gattiju. Kip so po potresu rešili iz ruševin v baziliki Santa Maria di Collemaggio.

Kupola cerkve, posvečene Mariji, priprošnjici duš, v L'Aquili med obnovo. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh