Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževo poletje 2022: dve potovanji, dve množični bogoslužji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 06. 2022 / 12:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2022 / 15:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževo poletje 2022: dve potovanji, dve množični bogoslužji
Mesec avgust bo papež Frančišek predvidoma v veliki meri namenil počitku. FOTO: Vatican Media

Papeževo poletje 2022: dve potovanji, dve množični bogoslužji

V Vatikanu so včeraj objavili koledar papeževih dejavnosti v letošnjih juniju in juliju: ta mesec je na programu svetovno srečanje družin v Rimu ter slovesno obhajanje bogoslužnega praznika sv. Petra in Pavla, prihodnji mesec pa apostolsko potovanje v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan ter nato v Kanado.

Papež bo navzoč na svetovnem srečanju družin, ki je na programu med 22. in 26. junijem v Rimu, na njem pa bodo sodelovali delegati škofovskih konferenc z vsega sveta ter predstavniki mednarodnih gibanj, ki se posvečajo družinski pastorali. V dvorani Pavla VI. prirejajo Festival družin in Teološko pastoralni kongres. 25. junija bo papež Frančišek obhajal sveto mašo za udeležence srečanja na trgu sv. Petra.

29. junija, na slovesni praznik sv. Petra in Pavla, zavetnikov Rima, bo papež Frančišek v baziliki sv. Petra z začetkom ob 9.30 obhajal praznično bogoslužje, med katerim bo blagoslovil palije, ki bodo podeljeni kot znamenje občestva rimskega škofa z novimi nadškofi metropoliti.

Od 24. do 30. julija bo sveti oče obiskal Kanado, kjer si Cerkev prizadeva za proces sprave s staroselskimi ljudstvi.

V mesecu juliju bo sveti oče opravil dve apostolski potovanji: od 2. do 7. julija v Demokratično republiko Kongo in nato v Južni Sudan. Med svojim 37. potovanjem bo obiskal tri mesta: Kinšaso, Gomo in Giubo, kjer se bo srečal s civilnimi in cerkvenimi oblastmi, mladimi, brezdomci in žrtvami nasilja.

Papež se bo konec junija srečal z družinami z vsega sveta. FOTO: Vatican Media

Od 24. do 30. julija pa bo sveti oče obiskal Kanado, kjer si Cerkev prizadeva za proces sprave s staroselskimi ljudstvi. Program obiska predvideva postanke v mestih Edmonton, Québec in Iqaluit.

Mesec avgust bo papež Frančišek predvidoma v veliki meri namenil počitku.

Avgust: doslej potrjen konzistorij in obisk L'Aquile

Papeževega dokončnega delovnega programa za mesec avgust v Vatikanu še niso objavili. Opazovalci domnevajo, da bo sveti oče ta mesec v veliki meri posvetil počitku in sprejel manj obveznosti. V prejšnjih letih svojega pontifikata je Frančišek v ta namen vedno izkoristil mesec julij. V najbolj vročem mesecu leta so bile običajno odpovedane splošne avdience, medtem ko so bile nedeljske opoldanske molitve angelovega češčenja na programu v običajni obliki.

L'Aquila. FOTO: Vatican Media

Za 27. avgust je predviden še en konzistorij, na katerem bo papež v kardinalski zbor sprejel 21 novih članov; v nedeljo, 28. avgusta 2022, pa Frančiška pričakujejo na pastoralnem obisku v italijanskem mestu L’Aquila, kjer vsako leto 28. in 29. avgusta obhajajo obred za podelitev popolnega odpustka, ki jim ga je odobril papež Celestin V.

Mesto L'Aquila je bilo močno porušeno v potresu 6. aprila: v naravni katastrofi je življenje izgubilo 309 oseb. Obnova mesta je izjemno počasna in še danes ni v celoti zaključena. Konec aprila 2009 je takrat skoraj povsem porušeno mesto obiskal tedanji papež Benedikt XVI., da bi preživelim vlil moči za soočenje z negotovo prihodnostjo. Tudi papež Frančišek je v preteklih letih že večkrat nagovoril meščane L'Aquile in okoliških krajev.

Obeležje žrtvam potresa v L'Aquili. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh