Zapri
Iskanje

Papež v Kongo in Južni Sudan: objavljen program potovanja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 05. 2022 / 11:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.05.2022 / 11:31
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež v Kongo in Južni Sudan: objavljen program potovanja

Papež v Kongo in Južni Sudan: objavljen program potovanja
Molitev za papežev obisk v Afriki. FOTO: Vatican Media
Papež Frančišek bo, kot je bilo napovedano, med 2. in 7. julijem letos obiskal Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan.

V Vatikanu so minulo soboto objavili podrobnejši program potovanja. Poleg običajnih srečanj papeža z vladnimi in cerkvenimi predstavniki države gostiteljice je 4. julija med enodnevnim obiskom Gome predvideno tudi srečanje z žrtvami nasilja na vzhodu države. Pred tem bo sveti oče obiskal Kinšaso. V nedeljo, 3. julija, je na tamkajšnjem letališču na programu slovesno bogoslužje s papežem.

FOTO: Vatican Media

5. julija bo Frančišek iz kongovske prestolnice Kinšasa odpotoval v Južni Sudan. V državi, ki jo je zaznamovala državljanska vojna, ga bosta spremljala anglikanski primas, canterburyjski nadškof Justin Welby, kot častni voditelj anglikanske skupnosti Cerkva, in moderator Škotske cerkve Jim Wallace. 6. julija bodo dopoldne obiskali taborišče za notranje razseljene osebe v prestolnici Džuba, zvečer pa bodo sodelovali pri skupni ekumenski molitvi. Med potovanjem je predvidenih osem papeževih nagovorov in tri pridige.

FOTO: Vatican Media

Poleg tega se bo voditelj Katoliške cerkve srečal z voditeljema držav Felixom Tshisekedijem in Salvo Kiirjem Mayarditom ter drugimi predstavniki iz sveta politike, diplomacije in civilne družbe. Načrtovana so tudi srečanja s škofi in drugimi cerkvenimi sodelavci v obeh državah. V Južnem Sudanu bo papež obiskal le prestolnico Džuba.

Potovanje treh cerkvenih voditeljev v Južni Sudan je bilo načrtovano že več let. Predpogoj za to sta bila prekinitev ognja in mirovna pogajanja in v državi so na tem področju dosegli pomemben napredek.

Potovanje treh cerkvenih voditeljev v Južni Sudan je bilo načrtovano že več let.

Zaradi papeževih nenehnih težav s kolenom so se v medijih večkrat pojavili dvomi o njegovem obisku Afrike. Pred tednom dni pa je nadškof Kinšase, kardinal Fridolin Ambongo Besungu, potrdil, da Frančišek gotovo pride v njegovo državo. Papeževe težave s kolenom bodo skupaj z državnimi oblastmi upoštevali pri organizaciji potovanja.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh