Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Južni Sudan: objavljena geslo in logotip papeževega obiska

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 03. 2022 / 12:10
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2022 / 12:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Južni Sudan: objavljena geslo in logotip papeževega obiska
V logotipu je izražena želja po edinosti, spravi in ​​miru. FOTO: Vatican Media

Južni Sudan: objavljena geslo in logotip papeževega obiska

V Vatikanu so objavili geslo in logotip papeževega obiska v Južnem Sudanu, kjer bodo svetega očeta gostili med 5. in 7. julijem letos. Papež bo Južni Sudan obiskal v okviru potovanja na afriško celino, ki se začne z obiskom v Demokratični republiki Kongo.

Za geslo poti v še mlado deželo, ki pa jo že pretresajo krize, so bile izbrane Jezusove besede iz duhovniške molitve: »Molim, da bi bili vsi eno« (Jn 17).

Tudi v logotipu je izražena želja po edinosti, spravi in miru: prikazan je golob miru z oljčno vejico, nad obrisom zemljevida Južnega Sudana v barvah državne zastave pa roki, ki se rokujeta in predstavljata spravo plemen v Južnem Sudanu, katerih združitev bi morala predstavljati en sam narod. Logotip vsebuje tudi razpelo, ki spominja na krščansko izročilo v državi in na zgodbo o trpljenju tamkajšnjega prebivalstva. Ob križu je napis Papež Frančišek v Južnem Sudanu ter datum apostolskega potovanja, pod zemljevidom pa geslo »Molim, da bi bili vsi eno«.

To bo papeževo 37. mednarodno apostolsko potovanje: sveti oče bo v južnosudansko prestolnico Džuba odpotoval po dvodnevnem obisku Demokratične republike Kongo.

Prvi papež v Južnem Sudanu

Današnjega območja s krščanstvom zaznamovanega Južnega Sudana, ki se je leta 2011 ločil od muslimanskega dela Sudana, doslej še nikoli ni obiskal noben papež. Janez Pavel II. je leta 1993 obiskal sudansko prestolnico Kartum. Kongo, državo z največjim številom katoliških vernikov v Afriki, je Janez Pavel obiskal že leta 1980. Frančišek bo drugi papež, ki bo stopil na kongovska tla.

Papež Frančišek je leta 2019 nasprotujoče si državne politične voditelje povabil v Vatikan ter predsednika Salvo Kiira in podpredsednika Rieka Macharja pozval, naj ohranita krhek mir v Južnem Sudanu.

Južni Sudan je po odcepitvi od Sudana zdrsnil v državljansko vojno, ki je trajala od 2013 do 2018. Papež Frančišek je leta 2019 nasprotujoče si državne politične voditelje povabil v Vatikan ter predsednika Salvo Kiira in podpredsednika Rieka Macharja pozval, naj ohranita krhek mir v Južnem Sudanu. Frančišek je pred njima pokleknil in jima poljubil noge, da bi poudaril svojo prošnjo. Neobičajno dejanje je bilo deležno vsesplošne mednarodne pozornosti.

Želja, da bi obiskal Južni Sudan …

Papež Frančišek je o svoji želji po obisku Južnega Sudana prvič javno spregovoril leta 2017. Med srečanjem z verniki iz anglikanske cerkve Vseh svetih v Rimu je dejal: »Moji sodelavci preiskujejo možnost potovanja v Južni Sudan. Zakaj? Ker so k meni prišli škofje, anglikanski, prezbiterijanski in katoliški škof, trije skupaj, in mi rekli: 'Prosim, pridite v Južni Sudan, samo za en dan. Ampak ne sami, pridite z Justinom Welbyjem' … Od njih, od mlade cerkve, je prišel ta ustvarjalen predlog. In resno razmišljamo, ali je to mogoče, ali so razmere tam spodaj prehude … Ampak to moramo storiti, ker si oni trije skupaj želijo miru in si skupaj prizadevajo za mir.«

Prosim, pridite v Južni Sudan, samo za en dan.

Lani decembra je Južni Sudan obiskal vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher, z namenom, da je preučil možnosti papeževega obiska v tej afriški državi.

Nalaganje
Nazaj na vrh