Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Voditelji Južnega Sudana na duhovnem oddihu v Vatikanu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 04. 2019 / 08:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2019 / 12:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

Voditelji Južnega Sudana na duhovnem oddihu v Vatikanu

Dogodek skupaj prirejata Katoliška in Anglikanska cerkev.

Voditelji najmlajše države na svetu so se v teh dneh zbrali v najmanjši državi na svetu. Papež Frančišek je namreč sprejel predlog primasa anglikanske Cerkve, canterburyjskega nadškofa Justina Welbyja, da bi v Vatikanu organizirali duhovni odmik za voditelje Južnega Sudana. Danes in jutri se ga v Domu svete Marte udeležujejo predstavniki najvišjih južnosudanskih civilnih in cerkvenih oblasti.

Kot je na predstavitvi dogodka včeraj povedal vatikanski tiskovni predstavnik Alessandro Gisotti, je namen srečanja, da bi s strani Cerkve v duhu spoštovanja in zaupanja ponudili rodovitno priložnost za premišljevanje in molitev ter tudi za srečanje in spravo vsem tistim, ki imajo v tem trenutku poslanstvo in odgovornost, da delajo za prihodnost miru in blaginje južnosudanskega ljudstva.

»Ekumenskega in obenem diplomatskega srečanja«, ki ga skupaj prirejata Vatikansko državno tajništvo in Urad canterburyjskega nadškofa, je pojasnil Gisotti, se s strani civilnih oblasti udeležujejo člani predsedstva Republike Južni Sudan, ki bodo v skladu z mirovnim sporazumom o razrešitvi spora 12. maja prevzeli visoke državniške funkcije: Salva Kiir Mayardit, predsednik republike, in štirje od petih določenih podpredsednikov (Riek Machar Teny Dhurgon, James Wani Igga, Taban Deng Gai in Rebecca Nyandeng De Mabior). S strani cerkvenih predstavnikov pa se duhovnega odmika udeležuje osem članov Sveta Cerkva Južnega Sudana. Nagovora za udeležence duhovnega odmika sta pripravila ugandski nadškof John Baptist Odama in jezuitski pater Agbonkhianmeghe Orobator, predsednik Konference vrhovnih predstojnikov Afrike in Madagaskarja.

Duhovni odmik se bo sklenil jutri popoldne, ko bo udeležence nagovoril tudi sveti oče. Ob koncu bodo prejeli Sveto pismo s podpisi papeža Frančiška, nadškofa Welbyja in Johna Chalmersa, nekdanjega moderatorja škotske prezbiterijanske Cerkve, s sporočilom »Išči to, kar združuje. Presegaj to, kar ločuje.«

Republika Južni Sudan je bila ustanovljena julija 2011, potem ko se je južni del države osamosvojil od Republike Sudan. Referendum za neodvisnost januarja 2011 je po več kot dveh desetletjih končal krvavo državljansko vojno med pretežno arabskim severom ter večinoma krščanskim in animističnim jugom Sudana. Južni Sudan je 54. afriška država in trenutno najmlajša država na svetu.

Vir: Radio Vatikan / CNA / Wikipedia
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh