Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Objavljena geslo in logotip papeževega obiska v Kongu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 03. 2022 / 11:23
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2022 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Objavljena geslo in logotip papeževega obiska v Kongu
Papež Frančišek bo Demokratično republiko Kongo obiskal med 2. in 5. julijem letos. FOTO: Vatican Media

Objavljena geslo in logotip papeževega obiska v Kongu

V Vatikanu so včeraj objavili geslo papeževega apostolskega potovanja v Demokratično republiko Kongo, kamor Frančišek odhaja 2. julija letos.

Geslo se glasi »Vsi spravljeni v Jezusu Kristusu«, logotip potovanja pa vsebuje narodne simbole in podobo papeža, ki blagoslavlja tamkajšnje ljudstvo, poroča spletni portal Vatican News. Papež Frančišek bo to afriško državo obiskal med 2. in 5. julijem, pričakujejo ga v mestih Kinšasa in Goma. Kot spominjajo pri tiskovnem uradu Svetega sedeža, bo to papeževo 37. apostolsko potovanje zunaj Italije.

Simbolika logotipa

Pri območnem pripravljalnem odboru za papeški obisk v Kongu so pojasnili, da logotip predstavlja zemljevid te afriške države z obrisi, ki prikazujejo barve nacionalne zastave. Zemljevid z grafiko prikazuje biotsko raznolikost zemlje in ima odprto mejo proti zahodu, kot znamenje toplega sprejema, ki ga pripravljajo ob tem velikem dogodku, in sadov, ki jih bo obrodil.

Modri križ na levi strani odraža vdanost kongovskega ljudstva Devici Mariji, ki sprejema molitve celotnega naroda in jih posreduje Kristusu Odrešeniku.

Barve zastave prikazujejo rumeno, kar simbolizira bogastvo Demokratične republike Kongo z njenim živalstvom in rastlinjem, kopenskim in podzemnim. Rdeča barva na vzhodni meji predstavlja kri, ki so jo prelili mučenci na tem območju. Modra barva na severni meji izraža gorečo željo po miru kongovskega ljudstva. Modri križ na levi strani odraža vdanost kongovskega ljudstva Devici Mariji, ki sprejema molitve celotnega naroda in jih posreduje Kristusu Odrešeniku.

Tri osebe pod križem so simbol bratstva: moški in ženske, odrasli in otroci, združeni v en kolaž, izražajo željo po edinosti, ki je lahko le Božji dar. Uporabljene svetle barve naj bi pričale o občutkih in dinamiki, ki so značilni za kongovsko ljudstvo, pripravljeno v veselju in edinosti sprejeti Kristusovega namestnika in Petrovega naslednika.

V logotipu je tudi palmova veja, ki simbolno nakazuje mučeništvo, globoko ukoreninjeno v zgodovini Konga.

V logotipu je tudi palmova veja, ki simbolno nakazuje mučeništvo, globoko ukoreninjeno v zgodovini Konga. Palma pomeni zmago, vnovično rojstvo in nesmrtnost ter sporočilo upanja, ki ga ponuja papežev obisk. V sredini, med križem in zemljevidom Konga, pa je lik papeža Frančiška, ki blagoslavlja verno ljudstvo, kar je veliko veselje za celoten narod.

Bogastvo naravne lepote

Pripravljalni odbor izpostavlja tudi več vidikov biotske raznolikosti na ozemlju Konga. Te vključujejo gorska območja, ki so navzoča v vseh pokrajinah, predvsem na vzhodu, kjer pogosto izbruhne vulkan, ki prizadene prebivalce mesta Goma.

Tekoča voda odraža vodno bogastvo države, vključno z reko Kongo in njenimi vodnimi potmi ter različnimi jezeri. Drevo nakazuje celotno rastlinstvo Konga in predstavlja edinstvenost te dežele, Afrike in planeta. V logotipu je upodobljen tudi okapi, pol zebra in pol žirafa, žival, ki simbolizira Demokratično republiko Kongo, edino državo, kjer to žival lahko najdemo živečo v naravi, predstavlja pa bogastvo kongovskega živalskega sveta.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca maja
Ves sem v Božjih rokah
Papeži
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh