Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež kljub težavam s kolenom potuje v Kongo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 05. 2022 / 11:36
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2022 / 11:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež kljub težavam s kolenom potuje v Kongo
Papež Frančišek in nadškof Kinšase, kardinal Fridolin Ambongo Besungu. FOTO: Vatican Media

Papež kljub težavam s kolenom potuje v Kongo

Papež Frančišek bo kljub hudim težavam s kolenom v začetku letošnjega julija obiskal Afriko, je v teh dneh v izjavi za medije povedal nadškof Kinšase, kardinal Fridolin Ambongo Besungu.

Med zadnjim zasedanjem sveta kardinalov v Vatikanu mu je papež potrdil, da prihaja – »razen če bi se medtem zgodilo še kaj nepredvidenega«, poroča spletni portal Vatican News. Frančišek ima »kot dober jezuit smisel za delo in občutek dolžnosti«, tako afriški kardinal; njegove bolečine v kolenu »na to na splošno ne vplivajo«.

Papež naj bi v Demokratično republiko Kongo odpotoval 2. julija letos.

Vsekakor bodo papeževe težave upoštevali člani organizacijskega odbora za pripravo papeževega obiska v Kongu, tako s strani tamkajšnje vlade kot tudi škofovske konference. »Skupaj z vlado poskušamo sprejeti ukrepe, ki ne bodo povečali njegove utrujenosti,« je pojasnil nadškof Kinšase, »zato je program potovanja še vedno začasen«.

Frančišek naj bi v Demokratično republiko Kongo odpotoval 2. julija letos – najprej ga pričakujejo v prestolnici Kinšasi. Med štiridnevnim obiskom bo potoval še Gomo na vzhodu države, nato pa nadaljeval pot v sosednji Južni Sudan, kjer se mu bosta v okviru ekumenskega obiska pridružila tudi anglikanski primas, canterburyjski nadškof Justin Welby, in voditelj Škotske cerkve, Jim Wallace.

Mediji: Frančišek si ne želi operacije kolena

Po poročanju italijanskega časnika Il Messaggero si papež Frančišek svojih težav s kolenom ne želi lajšati s pomočjo operacije, temveč raje posega po drugih sredstvih, kot so protibolečinske injekcije in različne ortopedske terapije. Tako naj bi po navedbah omenjenega časnika pojasnil v pogovoru z italijanskimi škofi, ki se v teh dneh udeležujejo generalnega zasedanja škofovske konference v Rimu.

Papež je kot razlog navedel obsežne stranske učinke splošne anestezije po operaciji črevesja julija 2020. Frančišek v zadnjem času pogosteje uporablja invalidski voziček, desno koleno pa razbremeni tudi s pomočjo hoje ob palici.

Južnosudanski škof: peš romanje ob papeževem obisku

Južnosudanski škof Christian Carlassare pa je napovedal, da bo ob papeževem obisku v državi julija letos z mladimi peš poromal v prestolnico Džubo. Program romanja vključuje 100 mladih, ki bo v osmih dneh vsak dan prehodilo 40 kilometrov, kot je škof po navedbah avstrijskega Kathpressa pojasnil v izjavi za medije. »Edini dvom predstavlja moč mojih nog, vendar mislim, da mi bo uspelo. Pomembno je, da mladi to peš romanje razumejo kot nekakšen mirovni pohod, na koncu katerega jih čaka srečanje s papežem,« tako škof Carlassare.

Christian Carlassare je bil aprila 2021 žrtev atentata: storilci so ga ustrelili v obe nogi.

Christian Carlassare je bil aprila 2021 žrtev atentata; storilci so ga ustrelili v obe nogi. »Ni šlo za poskus umora, napad je bil bolj namenjen temu, da bi me pregnali,« je pojasnil škof. Konec letošnjega marca je bil italijanski misijonski duhovnik ustoličen kot novi škof Rumbeka. Zaradi atentata so slovesnost priredili s skoraj enoletno zamudo.

Po atentatu je policija prijela več osumljencev, med katerimi so bili tudi duhovniki iz škofije Rumbek. Večina prijetih je bila pozneje izpuščena. Zdaj že obsojeni duhovnik John Mathaing naj bi pred napadom opravil več telefonskih pogovorov s storilci. Mathaing bo moral v zaporu preživeti sedem let, njegova sostorilca pa štiri oziroma pet let.

Nalaganje
Nazaj na vrh