Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek prvič javno na vozičku

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 05. 2022 / 13:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2022 / 14:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek prvič javno na vozičku
Pričakovati je, da bo papež v prihodnosti vedno pogosteje uporabljal tovrstno pomoč. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek prvič javno na vozičku

Papež Frančišek je danes prvič nastopil v javnosti na invalidskem vozičku.

Fotografije s srečanja s predstavnicami skupščine redovnih predstojnic prikazujejo, kako eden izmed zaposlenih v Vatikanu svetega očeta na črnem invalidskem vozičku pripelje v vatikansko dvorano za avdience. Zaradi nenehnih bolečin v kolenu je papež v zadnjih mesecih goste sprejemal vedno pogosteje in na koncu izključno v sedečem položaju. Zdravniki so mu prepovedali dolgo stanje na nogah ali celo hojo, se Frančišek vedno znova opraviči ljudem, ki jih sprejema v avdienco.

Težko je kar koli natančno napovedati, ker ni jasno, kako se bodo papeževe težave s kolenom razvijale.

Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika Mattea Brunija je papež v preteklih dneh že večkrat uporabil invalidski voziček, vendar ne na javnih dogodkih. Pričakovati je, da bo v prihodnosti vedno pogosteje uporabljal tovrstno pomoč, vendar je težko kar koli natančno napovedati, tako Bruni, ker ni jasno, kako se bodo papeževe težave s kolenom razvijale.

85-letni voditelj Katoliške cerkve že več mesecev trpi zaradi hudih bolečin v kolenu, te pa močno omejujejo tudi njegove možnosti gibanja. Nazadnje je bilo govora o v javnosti ne natančno opredeljenem operativnem posegu, ki naj bi zmanjšal akutno oteklino v desnem kolenu. V enem od pogovorov za medije je papež pred kratkim pojasnil, da so njegove težave posledica potrganih vezi, kar se izredno dolgo celi.

Papež, ki bi v javnosti redno nastopal v invalidskem vozičku, bi pomenil precejšnjo novost.

Papež, ki bi v javnosti redno nastopal v invalidskem vozičku, bi pomenil precejšnjo novost. Sicer sta bila tudi Janez Pavel II. in Benedikt XVI. ob koncu pontifikata na javnih dogodkih, bogoslužjih in avdiencah, deležna pomoči pri gibanju, vendar običajno le v obliki premičnih ploščadi. Frančišek v zadnjem času ni osebno vodil nekaterih večjih bogoslužnih slovesnosti, temveč je pri njih sodeloval kot udeleženec, sedeč pred prvo vrsto klopi ali sedežev. Med apostolskim potovanjem na Malto v letošnjem aprilu se je z letala izkrcal s pomočjo dvigala in se na enak način nanj tudi vkrcal.

Nalaganje
Nazaj na vrh