Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v petek na obisku v Assisiju

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 10. 11. 2021 / 07:27
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2021 / 07:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v petek na obisku v Assisiju
Papež se bo v Assisiju srečal z ubogimi iz vse Evrope FOTO: Tatjana Splichal

Papež v petek na obisku v Assisiju

Papež Frančišek se bo ob letošnjem svetovnem dnevu revnih v Assisiju srečal z okoli 500 ubogimi iz različnih delov Evrope. Srečanje je predvideno v petek, 12. novembra, v baziliki Svete Marije Angelske.

Svetovni dan revnih bomo v Katoliški cerkvi obhajali v nedeljo, 14. novembra 2021, na temo »Uboge imate vedno med seboj« (Mr 14,7). Papež bo ob tej priložnosti v baziliki svetega Petra v Vatikanu daroval sveto mašo, ki se je bo udeležilo okoli dva tisoč oseb v stiski. Kot poroča Radio Vatikan, je v naslednjem tednu na programu še vrsta drugih pobud, ki so izraz Cerkve v izhodu.

V naslednjem tednu je na programu še vrsta drugih pobud, ki so izraz Cerkve v izhodu.

Srečanje v asiški baziliki bo zasebne narave in se bo odvijalo v duhu molitve in medsebojnega poslušanja, so sporočili s Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije.

Prisluhniti in skupaj moliti

Papež bo v Assisi prispel ob 9. uri, da bi z revnimi preživel »trenutek poslušanja in molitve«. Udeleženci srečanja ga bodo pričakali in sprejeli pred baziliko Svete Marije Angelske in mu poklonili »romarski plašč in palico« ter s tem na simboličen način sporočili, da so vsi prišli kot romarji v kraje sv. Frančiška Asiškega, da bi prisluhnili njegovi besedi.

V procesiji se bodo skupaj odpravili proti baziliki, kjer bo sveti oče ponovil geste asiškega ubožca in se zaustavil v molitvi v Porcijunkuli znotraj bazilike. To je eden najpomembnejših krajev v življenju sv. Frančiška Asiškega, saj je svetnik tukaj sprejemal številne reveže svojega časa, sv. Klara pa je tu svoje življenje posvetila Gospodu. Papež bo blagoslovil kamen, ki ga bodo pred tem odstranili iz Porcijunkule in ga poklonili zavetišču za brezdomce v Trsatu na Hrvaškem. Zavetišče, ki se imenuje »Vrtnice sv. Frančiška«, je v Trsatu nad Reko leta 2007 ustanovil tamkajšnji Frančiškov svetni red.

Papež bo blagoslovil kamen, ki ga bodo pred tem odstranili iz Porcijunkule in ga poklonili zavetišču za brezdomce v Trsatu na Hrvaškem.

Čas, ki ga bodo papež in udeleženci srečanja preživeli skupaj, bo sicer namenjen molitvi in medsebojni bližini. Šest oseb, dva Francoza, en Poljak, en Španec in dva Italijana, bodo predstavili svoje življenjske zgodbe in papežu zastavili nekaj vprašanj, sveti oče pa bo nanje odgovoril. Ob 10. uri in 30 minut je predviden premor za malico, ob 11.00 pa se bodo udeleženci srečanja znova zbrali v baziliki pri skupni molitvi, ob koncu katere bodo navzočim razdelili papežev dar. Po papeževi vrnitvi v Vatikan bodo udeleženci srečanja deležni še slavnostnega kosila, ki ga ubogim poklanja asiški škof Domenico Sorrentino.

FOTO: Tatjana Splichal

Projekt »+Tree«

Srečanja s papežem se bodo udeležile osebe, ki živijo na območju umbrijskih škofij, in sicer pod vodstvom Karitas, francoskega združenja »Brat« in delegacije iz Rima, ki jo sestavljajo Apostolska elemozinerija, Karitas rimske škofije, Petrov novčič, Skupnost sv. Egidija, Vincencijanska družina, Center Astalli in združenje delavcev Acli. Udeleženci bodo dobili nahrbtnike, izdelane v okviru projekta »+Tree«. Projekt se posveča oglaševanju izdelkov, katerih izdelava spoštuje okoljsko in gospodarsko tranjnostnost ter etično dobavno verigo. V nahrbtnikih bodo oblačila blagovne znamke Tombolini, izdelana v Italiji: puloverji, šali, kape, vetrovke in zaščitne maske iz pralnih materialov, ki jih je mogoče znova uporabiti.

V nedeljo v Vatikanu slovesna sveta maša

Srečanje v Assisiju je priprava na druge dogodke, ki so predvideni v okviru 5. svetovnega dneva revnih, s katerim papež spodbuja Cerkev in vernike, naj se odpravijo ven in se srečajo s konkretno revščino, ki jo ljudje živijo v različnih življenjskih okoljih, ter se približajo tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč in podporo. V nedeljo, 14. novembra, bo papež Frančišek v vatikanski baziliki sv. Petra daroval sveto mašo, ki se je bo udeležilo okoli dva tisoč oseb iz najrevnejših družbenih slojev, nekateri izmed njih bodo tudi sodelovali v besednem bogoslužju. Po maši bo za vse udeležence na voljo topel obrok.

Hrana ter pripomočki za zdravstveno oskrbo in osebno nego

Letos je papeževa pozornost posebej namenjena okoli 40 domovom za družine na območju rimske škofije. Omenjene strukture sprejemajo matere z mladoletnimi otroki, ki potrebujejo varno bivališče za njihovo vzgojo in izobraževanje ali pa možnost, da znova začnejo svoje življenje s postopnim vključevanjem v družbeno stvarnost.

Skupno bodo razdelili pet ton testenin, eno tono riža, dve toni paradižnikove omake, tisoč litrov olja in tri tisoč litrov mleka ter pet tisoč paketov s pripomočki za osnovno zdravstveno oskrbo in osebno nego.

Ker je oseb v stiski veliko, se v teh domovih pogosto soočajo z materialnimi težavami, saj ne zmorejo zagotoviti osnovnih materialnih potreb za vse osrbovance. Zato jim bodo ob letošnjem svetovnem dnevu revnih priskočili na pomoč s hrano in higienskimi izdelki, predvsem za majhne otroke. Podobno pomoč bodo posredovali tudi nekaterim župnijam in karitativnim centrom.

Skupno bodo razdelili pet ton testenin, eno tono riža, dve toni paradižnikove omake, tisoč litrov olja in tri tisoč litrov mleka ter pet tisoč paketov s pripomočki za osnovno zdravstveno oskrbo in osebno nego.

Mobilna bolnišnica znova na Trgu sv. Petra

Zaradi varnostnih ukrepov, povezanih z epidemijo koronavirusne bolezni, zadnji dve leti na Trgu sv. Petra ni bilo mogoče postaviti mobilne zdravstvene ambulante za brezplačne zdravniške preglede in svetovanja osebam, ki si sicer zdravstvenih storitev ne morejo privoščiti. Mobilna bolnišnica letos znova prihaja na Trg sv. Petra in bo odprla svoja vrata v nedeljo po opoldanski molitvi. Kot že prejšnja leta bodo v okviru projekta »Poiščimo virus« opravljali testiranja za hepatitis C in virus HIV.

Svetovni dan revnih je majhen, a pomemben odgovor na povabilo papeža Frančiška, naj nikoli ne zamudimo priložnosti, da bi delali dobro.

Približno petstotim družinam, ki imajo finančne težave in se pogosto obračajo na karitativne centre, bodo plačali račune za plin in elektriko. Ti stroški namreč zelo bremenijo vedno več družin, ki se pogosto odpovedujejo hrani in zdravstvenim stroškom, da bi si zagotovile te storitve.

Svetovni dan revnih z vsemi pobudami, ki jih bodo izvajali v škofijah po vsem svetu, je majhen, a pomemben odgovor na povabilo papeža Frančiška, naj nikoli ne zamudimo priložnosti, da bi delali dobro. Uboge imamo namreč vedno med seboj, na kar nas spominja tudi letošnja poslanica za svetovni dan revnih.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh