Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v San Marinu pozval k pomoči severnoafriškim beguncem

Objava: 20. 06. 2011 / 08:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež v San Marinu pozval k pomoči severnoafriškim beguncem

Benedikt XVI. je v včerajšnjem nagovoru pred molitvijo angelovega češčenja ob svetovnem dnevu beguncev spregovoril tudi o usodi prebežnikov s čolnov.

Papež Benedikt XVI. je včeraj obiskal žepno državo na Apeninskem polotoku. Med svojim obiskom v San Marinu je izrazil svojo zaskrbljenost nad vse manjšo pripravljenostjo držav po svetu, da v svojo sredo sprejmejo begunce. V nagovoru pred opoldansko molitvijo angelovega češčenja na stadionu Serravalle je pozval vse države sveta, naj ljudi, ki iščejo zatočišče, sprejmejo in jim omogočijo dostojne življenjske pogoje, dokler ni možen svoboden in varen povratek v njihovo lastno domovino. Povod za papežev poziv je svetovni dan beguncev, ki ga obhajamo danes, predvsem pa dramatični položaj severnoafriških prebežnikov s čolnov.

V svojem nagovoru med slovesno sveto mašo na serravallskem stadionu je Benedikt XVI. spregovoril o težavah družin v Italiji in San Marinu. Številne družine so se danes znašle v hudi krizi, ki jo vedno bolj razširjena psihološka in duhovna šibkost zakoncev še krepi. Dodatni razlog za krizo pa so negotovi obeti za mlade. Za starše je izredno težko v luči številnih družbenih problemov in kritičnega stanja na trgu dela poskrbeti za zgledno in enakomerno vzgojo svojih otrok.

Sveti oče je mlade može in njihove družine spodbudil, naj bodo odprti za poklic duhovništva, obenem pa je posvaril pred izrinjanjem krščanskih vrednot s stremljenjem po moči in z osredotočanjem zgolj na užitek. Vedno večja skušnjava namreč obstaja, da bogastvo človeka ne predstavljajo temeljne vrednote, ki jih pridobivamo z vero, pač pa človekova osebna in družbena moč, inteligenca in znanstveno-tehnični dosežki. To se na koncu izkaže za krhko in nesposobno 'prenesti veliko obljubo resničnega, dobrega, lepega in pravičnega'. Benedikt XVI. je prebivalce San Marina pozval, naj skrbijo za svojo bogato versko dediščino in naj jo napolnijo z novim življenjem.

Maše na stadionu se je udeležilo okoli dvaindvajset tisoč ljudi, številni so slovesnost spremljali izza ograje prizorišča. Slovesno bogoslužje je bil prvi vrhunec enodnevnega pastoralnega obiska svetega očeta v škofiji San Marino-Montefeltro. Ob prihodu s helikopterjem so papeža sprejeli dva kapitana-regenta in škof Luigi Negri.

Benedikt XVI. je obisk sklenil v večernih urah v mestu Pennabilli, kjer se je na Trgu Viktorja Emanuela srečal z mladimi. Pred tem se je popoldne v San Marinu zasebno sestal še s kapitanoma-regentoma, čemur je sledilo srečanje s sanmarinsko vlado, kongresom in diplomatskim zborom. Benedikt XVI. se je med drugim v baziliki sv. Marina v molitvi zaustavil pred relikvijami tega svetnika, po katerem sta mesto in država San Marino dobila svoje ime.

Zadnji obisk kakega papeža v San Marinu so tamkajšnji prebivalci doživeli avgusta leta 1982, ko je v žepno državo na Apeninskem polotoku odpotoval Janez Pavel II. San Marino meri 61 km2 in šteje okoli dvaintrideset tisoč prebivalcev.

K škofiji San Marino-Montefeltro sodijo tudi nekatera področja v Italiji. Pastoralni obisk škofije, ki je del Italijanske škofovske konference, zato ne šteje kot inozemsko potovanje papeža Benedikta XVI.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh