Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v soboto v Verono, škof pričakuje »političen obisk«

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 17. 05. 2024 / 05:30
Oznake: Cerkev, Dogodek, Papež, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2024 / 13:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v soboto v Verono, škof pričakuje »političen obisk«
Verona je znana tudi kot mesto nesrečnih zaljubljencev Romea in Julije. FOTO: Pixabay

Papež v soboto v Verono, škof pričakuje »političen obisk«

Papež Frančišek bo jutri obiskal Verono: v tem severnoitalijanskem mestu se bo udeležil »Arene miru«, obiskal zapor in obhajal slovesno bogoslužje na tamkajšnjem nogometnem stadionu.

Po besedah krajevnega škofa bo Frančiškov obisk v Veroni dal jasen politični ton: škof Domenico Pompili je za cerkveno televizijsko postajo Telepace pojasnil, da bo papežev jutrišnji obisk osredinjen na vprašanje miru, kar bo vključevalo teme, kot so razorožitev, človekove pravice in demokracija, pa tudi vprašanja o gospodarstvu in pravičnosti.

Na srečanju v svetovno znani Veronski areni bodo sodelovali člani različnih katoliških družbenih gibanj.

Mir je več kot le odsotnost vojne, je v televizijskem pogovoru po navedbah avstrijskega Kathpressa poudaril škof. V tem pogledu je papež Frančišek eden najbolj verodostojnih ambasadorjev miru. To naj bi poudarila tudi njegova udeležba na pogovornem dogodku »Arena miru«, ki je na programu jutri dopoldne. Na srečanju v svetovno znani Veronski areni bodo sodelovali člani različnih katoliških družbenih gibanj. Popoldne bo papež na domačem stadionu nogometnega kluba Hellas Verona obhajal slovesno bogoslužje.

Stolnna cerkev sv. Zenona v Veroni. FOTO: Adert/Wikipedia

Sporočilnost obiska v zaporu

Eden od vrhuncev obiska bo po besedah škofa Pompilija papežev obisk v veronskem zaporu. Sveti oče bo tam obedoval z zaporniki in pazniki. S tem želi Frančišek poudariti, tako škof Verone, da se tudi v tako težkem kraju, kot je zapor, vedno najdejo trenutki občestva in sprave.

Papež se je z zapornicami v tamkajšnjem ženskem zaporu srečal že med obiskom bienala v Benetkah konec letošnjega aprila. Vatikan je paviljon letošnjega bienala postavil v zaporu na otoku Giudecca, da bi spodbujal kulturo srečanja in opozoril na potrebe oseb, potisnjenih na obrobje družbe.

Škof Domenico Pompili škofijo Verona s skoraj 900.000 katoličani vodi od konca leta 2022.

Škof Domenico Pompili škofijo Verona s skoraj 900.000 katoličani vodi od konca leta 2022. V letih med 2007 in 2015 je bil direktor oddelka za medije pri Italijanski škofovski konferenci, od leta 2018 pa je vodja njene komisije za kulturo in medije.

Verona je po potovanju v Benetke papeževo drugo letošnje potovanje znotraj Italije. Sredi junija se bo Frančišek udeležil tudi srečanja skupine G7 v Apuliji, julija pa bo obiskal Trst.

Znamenita Veronska arena. FOTO: Vatican Media

Program obiska v Veroni

Geslo papeževega obiska v Veroni je navedek iz psalma 85: »Pravičnost in mir se bosta poljubila«.

Papeža bodo ob prihodu v Verono ob 8. uri sprejeli vidni verski in politični predstavniki mesta in širšega območja, med njimi škof Verone Domenico Pompili, predsednik Benečije Luca Zaia ter prefekt in župan Verone, Demetrio Martino in Damiano Tommasi.

Nato se bo sveti oče odpravil v baziliko sv. Zenona Veronskega, kjer se bo srečal z duhovniki in posvečenimi osebami ter imel svoj prvi nagovor. Sledilo bo srečanje s skupino otrok in mladih na trgu pred cerkvijo.

Pogled na Verono. FOTO: Pixabay

Ob 10.15 je predviden papežev prihod v Veronsko areno, kjer bo vodil zborovanje z naslovom »Arena miru - pravičnost in mir se bosta poljubila«. Med dogodkom bo papež tudi odgovarjal na vprašanja udeležencev. »Arena miru« je pobuda, ki jo organizirajo cerkvene in civilnodružbene skupine in deluje od leta 1986.

Iz arene se bo papež Frančišek z avtomobilom odpravil v zapor Montorio, kjer bo pozdravil vodstvo ustanove, zapornike in prostovoljce, zbrane pa bo tudi nagovoril. Po kosilu z zaporniki ob 14.30 bo papež zapustil zapor in se z avtomobilom odpravil na stadion Bentegodi, kjer bo ob 15. uri daroval sveto mašo.

Ob 16.45 je predvidena vrnitev v Vatikan, kamor naj bi prispel ob 18.15.

Nalaganje
Nazaj na vrh