Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež vatikanskih zakladov ne more zamenjati za hrano

Objava: 17. 03. 2009 / 10:43
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež vatikanskih zakladov ne more zamenjati za hrano

Na družabnih spletnih straneh Facebook se je pred časom pojavil predlog, naj Vatikan svoje zaklade ‘pretopi’ v hrano in z njo nahrani lačne Afričane. Predlog je podan v obliki peticije z naslovom ‘Zamenjajmo vatikanske zaklade za hrano za Afričane. Se pridružiš peticiji?’. Kot je v petek na tiskovni konferenci pojasnil kardinal Paul Josef Cordes, predsednik papeškega sveta Cor Unum, bi bilo kaj takega zaradi mednarodnih zakonov seveda nemogoče. Papeški svet Cor Unum je odgovoren za vodenje in koordinacijo dobrodelnih organizacij in dejavnosti v katoliški Cerkvi.


Pobudo za peticijo na spletnih straneh je podal Španec Alberto Juesas Escudero, ki mu je do sedaj uspelo nagovoriti že 40,000 enako mislečih uporabnikov Facebooka. Po Escuderovih besedah je ‘prav sramotno videti vse vatikanske zaklade in si potem ogledati večerna poročila’.

Pojasnil je, da je peticijo sprožil zato, ker meni, da ‘Vatikan noče priznati svojih napak. (…) Vatikan ne uči z zgledom. Jezus je bil rojen v votlini in je živel v revščini.’ Mladenič še dodaja, da ‘je Vatikan sramota in da je tudi katoliška vera sramota.’

Kardinal Cordes je pojasnil, da tovrstne predloge posluša že zadnjih štirideset let in da so bili včasih še pogostejši. Ko ga je Janez Pavel II. povabil v Rim, je ugotovil, da je ‘splošna klima hudo naperjena proti Vatikanu’.

Kljub vsemu se je pozanimal o tem, na kakšen način bi lahko Vatikan pripomogel k odpravi svetovne revščine s pomočjo svojih zakladov, vendar je ugotovil, da Cerkev z vatikanskimi umetninami ne more razpolagati po svojih željah.

Cerkev ima dolžnost, da ‘umetniška dela ohrani v imenu italijanske države’ in jih ne sme prodati. Vsaka država ima svoje predpise za zaščito umetniških del, saj je njena dolžnost, da jih zaščiti. Zakladi Svetega sedeža so obenem tudi del italijanske kulturne zgodovine.

Kardinal Cordes je v svojem pojasnilu izpostavil delovanje katoliške Cerkve v zdravstvenih službah in izobraževanju v različnih predelih Afrike. Brez cerkvene pomoči bi bilo denimo zapuščenih na stotine ljudi, okuženih z AIDSom, saj Cerkev s svojo mrežo bolnišnic poskrbi za največ obolelih.

Kardinal je še izrazil upanje, da bo papežev obisk Afrike, ki se začenja na današnji dan, pritegnil pozornost svetovnih medijev k Afriki in da se bo svet bolje zavedel potreb te celine.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh