Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: »Vivaldi je več kot le 'Štirje letni časi'«

Objava: 15. 05. 2012 / 07:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: »Vivaldi je več kot le 'Štirje letni časi'«

Sveti oče je minuli konec tedna prisluhnil slavnostnemu koncertu, ki mu ga je ob sedmi obletnici pontifikata podaril italijanski predsednik Napolitano.

Papež Benedikt XVI. je minuli konec tedna prisluhnil slavnostnemu koncertu, ki mu ga je ob sedmi obletnici pontifikata podaril italijanski predsednik Napolitano. Orkester in zbor rimske opere sta v dvorani Pavla VI. v Vatikanu pod vodstvom dirigenta Riccarda Mutija izvedla dela Magnificat Antonia Vivaldija in Stabat Mater ter Te Deum Giuseppeja Verdija.

V zahvalnem nagovoru po koncertu je sveti oče spregovoril o sakralnih delih Antonija Vivaldija, ki si po papeževem mnenju zaslužijo več pozornosti. Vsakdo pozna 'Štiri letne čase', je dejal Benedikt XVI., Vivaldijeva sakralna glasba pa je manj znana, čeprav bi si zaslužila več pozornosti. V njej namreč odsevajo 'hvala, radost in čudenje nad Božjim delovanjem, vse to pa z izrednim bogastvom čustev'.

Papež Benedikt XVI. je po izvedbi glasbenih del Riccarda Mutija odlikoval z velikim križem papeškega gregorijanskega reda. To je eno izmed najvišjih papeških odlikovanj za laike. V svojem nagovoru je sveti oče pohvalno omenil zasluge italijanskega dirigenta za sakralno glasbo. Muti pa je potrdil, da je bil 'večerni repertoar izredno bogat, saj preko glasbe izraža močno vero'.

Za omenjeni koncert so italijansko mesto Cremona ter ustanovi Antonia Stradivarija in Walterja Staufferja dali na razpolago več godal slovitih italijanskih izdelovalcev Antonia Stradivarija (1648-1737) in Giuseppeja Guarnerija (1698-1744). Kot solistka je večer oplemenitila italijanska mezzosopranistka Daniela Barcellona.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh