Zapri
Iskanje

Papež voščil Carigradu na god sv. Andreja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 12. 2021 / 06:50
Oznake: Cerkev, Odnosi, Religija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2021 / 06:59
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež voščil Carigradu na god sv. Andreja

Papež voščil Carigradu na god sv. Andreja
Papež Frančišek in patriarh Bartolomej I. FOTO: Vatican Media
Ob včerajšnjem prazniku apostola Andreja se je švicarski kardinal Kurt Koch iz rimske kurije z delegacijo udeležil slovesnosti na sedežu carigrajskega patriarhata v Fanarju.

Predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani je ob tej priložnosti izrekel prisrčna voščila častnemu voditelju pravoslavnih kristjanov, patriarhu Bartolomeju I., poroča spletni portal Vatican News.

Papež Frančišek in patriarh Bartolomej se običajno nagovarjata kot »brata«.

Patriarh Bartolomej je kot carigrajski ekumenski patriarh naslednik apostola Andreja, starejšega brata apostola Petra – Petrov naslednik pa je rimski papež. Frančišek in Bartolomej se zato običajno nagovarjata kot »brata«.

V delegaciji s kardinalom Kochom na čelu je bil tudi tajnik omenjenega papeškega sveta, nadškof Brian Farrell, in njegov namestnik, podtajnik Andrea Palmieri. Patriarh Bartolomej je goste iz Vatikana v svoji rezidenci ob Bosporju sprejel že v nedeljo.

Kardinal Kurt Koch, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani FOTO: Vatican Media

»Naj bo naša edinost vidna!«

Papež Frančišek je v svojem sporočilu, ki ga je v Carigrad prenesla vatikanska delegacija, iskreno voščil pravoslavnim bratom in sestram ob prazniku njihovega zavetnika. Prav posebej mu je v veselje, tako sveti oče, da sta s carigrajskim patriarhom podobnih misli pri pomembnih vprašanjih, kot so skrb za stvarstvo, medverski dialog, izobraževanje prihodnjih generacij ali prizadevanje za mir. Skupna prizadevanja po papeževem prepričanju še krepijo vez med obema Cerkvama.

Katoličani in pravoslavni kristjani lahko že zdaj brez težav uspešno sodelujejo na številnih področjih.

»Združeni v veri si odločno skupaj prizadevamo, da bi naša edinost postala vidna!« je zapisal papež. Res je sicer, da je na poti proti popolni edinosti treba pojasniti še nekaj pomembnih teoloških in eklezioloških vprašanj, toda katoličani in pravoslavni kristjani lahko že zdaj brez težav uspešno sodelujejo na številnih področjih.

Carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. je častni voditelj pravoslavnih kristjanov FOTO: Vatican Media

Izmenjava delegacij

Papež Frančišek se je leta 2014, poldrugo leto po svoji izvolitvi, udeležil slovesnosti ob prazniku sv. Andreja v Fanarju, na sedežu pravoslavnega patriarha v Carigradu. Izmenjava delegacij med Vatikanom in Carigradom na praznik njunih zavetnikov je zdaj že tradicionalna: gostje iz Fanarja 29. junija vsako leto obiščejo Vatikan in se udeležijo slovesnosti ob prazniku apostolov sv. Petra in Pavla.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh