Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež voščil novemu srbskemu pravoslavnemu patriarhu Irineju

Objava: 25. 01. 2010 / 07:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež voščil novemu srbskemu pravoslavnemu patriarhu Irineju

V imenu Slovenske škofovske konference je novemu patriarhu voščil njen predsednik, ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres

Papež Benedikt XVI. je poslal čestitko novemu srbskemu pravoslavnemu patriarhu Irineju, ki ga je sinod Srbske pravoslavne cerkve izvolil minuli petek. Dosedanji niški vladika Irinej bo nasledil lansko leto preminulega patriarha Pavleta. Sveti oče moli, da bi Bog novemu patriarhu dal notranje moči za okrepitev edinosti in duhovne rasti Srbske pravoslavne cerkve, da bi ta potem lahko zgradila bratske vezi z drugimi Cerkvami in cerkvenimi skupnostmi.

Papež pravoslavnim v Srbiji zagotavlja duhovno bližino katoliške Cerkve in njeno prizadevanje za pospeševanje bratskih odnosov in krepitev teološkega dialoga med obema Cerkvama, da bi bile ovire, ki še vedno preprečujejo polno skupnost med njima, končno presežene.

Poglavar rimskokatoliške Cerkve se spominja pokojnega patriarha Pavleta, ki je umrl 15. novembra lani, rekoč, da je ta bil veliki pastir in duhovni oče, ki je učinkovito vodil Cerkev. Patriarh Pavel je bil po papeževih besedah zgled zvestobe Gospodu, katoliška Cerkev pa mu je hvaležna tudi za številne geste odprtosti do nje. Benedikt XVI. svoje pismo zaključuje z upanjem, da bi katoliška in Srbska pravoslavna Cerkev sodelovali tako, da bi Kristusovi učenci lahko ponovno združeni pričevali za Jezusovo odrešenjsko ljubezen pred svetom.

Sinod Srbske pravoslavne cerkve je novega patriarha izbral v drugem krogu, slovesno pa so ga umestili v soboto. V prvem krogu so več kot 50-odstotno podporo dobili trije kandidati, poleg niškega vladike Irineja še črnogorski metropolit in začasni vodja Cerkve Amfilohije.

Novemu srbskemu pravoslavnemu patriarhu je pisal tudi predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani, kardinal Walter Kasper, ki je Irineju zagotovil svojo duhovno bližino in svoje molitve.

V imenu Slovenske škofovske konference je novemu patriarhu voščil njen predsednik, ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres. V svojem voščilu prosi Gospoda, naj obilno blagoslavlja pastirsko delovanje novega patriarha v blagor vseh vernikov Srbske pravoslavne Cerkve in tudi v blagor in napredek Božjega kraljestva pravičnosti, miru, edinosti in ljubezni med nami. Nadškof Stres je ob koncu voščila izrazil pripravljenost Slovenske škofovske konference za krepitev medsebojnega sodelovanja in tradicionalno dobrih odnosov.

Na fotografiji: novi vladika Irinej

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh