Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: voščilo ob 625-letnici Teološke fakultete v Krakovu

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 13. 01. 2022 / 15:30
Oznake: Cerkev, Papež, Svet, Šolstvo
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2022 / 15:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: voščilo ob 625-letnici Teološke fakultete v Krakovu
Mladi na SDM v Krakovu julija 2016. FOTO: Vatican Media

Papež: voščilo ob 625-letnici Teološke fakultete v Krakovu

Teološka fakulteta Papeške univerze Janeza Pavla II. v Krakovu v začetku letošnjega leta obhaja 625-letnico delovanja in papež Frančišek je ob tej priložnosti poslal voščilo velikemu kanclerju fakultete, krakovskemu nadškofu Mareku Jędraszewskemu.

Papež v zapisu najprej spomni na začetke znamenite izobraževalne ustanove, ki segajo v 11. januar 1397, poroča Radio Vatikan. Papež Bonifacij IX. je takrat na prošnjo kraljice Hedvike in njenega moža Ladislava z bulo »Eximiae devotionis affectus« ustanovil Teološko fakulteto tedanje Krakovske akademije, poznejše Jagelonske univerze, katere naslednica je današnja Teološka fakulteta Papeške univerze Janeza Pavla II.

Teološka fakulteta tedanje Krakovske akademije, poznejše Jagelonske univerze, je bila ustanovljena s papeško bulo 11. januarja 1397.

»Od tega prelomnega dogodka, ki zaznamuje začetek zgodovine vašega razmeroma mladega ateneja, je torej minilo 625 let,« piše sveti oče in nadaljuje: »Skupaj z vami se zahvaljujem Bogu za to izročilo, dolgo več kot šest stoletij, z vsemi njegovimi znanstvenimi in didaktičnimi dosežki, pa tudi z duhovnostjo, ki so jo ustvarili njeni sveti ustanovitelji, profesorji in študenti.«

Po papeževih besedah je zgodovina, na kateri teološka fakulteta v Krakovu gradi sedanjost, izjemna in pomembna, obenem pa tudi zahtevna: »Današnji časi od nas vseh terjajo, naj ne pozabimo na izročilo, ob tem pa moramo z upanjem zreti v prihodnost in jo graditi. Geslo vaše Univerze je povabilo 'Pojdite in naredite za učence' (Mt 28,19), v dokumentu o njenem poslanstvu pa je zapisano, da je njena dejavnost znanstveno razmišljanje o vsebini razodetja, z uporabo klasičnih in sodobnih raziskovalnih metod. 

Krakov 2016. FOTO: Vatican Media

Sveti Janez Pavel II. je poudaril potrebo po takšnem poslanstvu misli, prek katerega se univerzitetna okolja pridružujejo poslanstvu Cerkve pri širjenju Kristusovega sporočila v svetu.« Frančišek zato vse pristojne spodbuja, naj »zvesti stoletjem izročila« berejo znamenja časov, pogumno sprejemajo nove izzive, da bodo »učinkovito prinašali resnico evangelija sodobnemu človeku in svetu«.

Mladi imajo svoje sanje in svoje cilje in katoliška univerza bi jim jih morala pomagati uresničevati na temelju resnice, dobrega in lepote, ki imajo svoj izvir v Bogu.

»Naj bo vaša univerza kraj formiranja novih generacij kristjanov, ne le prek znanstvenega študija in iskanja resnice, ampak tudi prek pričevanja živetja vere v družbi. Naj bo skupnost, v kateri se pridobivanje znanja združuje s pospeševanjem spoštovanja vsakega človeka, zaradi ljubezni Boga, ki ga je ustvaril, in v skrbi za formacijo src, da bi se odprla za to, kar je najpomembnejše, kar je trajno in ne mine. 

Mladi imajo svoje sanje in svoje cilje in katoliška univerza bi jim jih morala pomagati uresničevati na temelju resnice, dobrega in lepote, ki imajo svoj izvir v Bogu. Cerkev na Poljskem in v svetu danes potrebuje njeno poslanstvo misli in iskanja resnice. Udejanjajte ga z občutkom odgovornosti, da boste zvesti svojemu poslanstvu: pojdite in naredite učence!« tako sveti oče.

Ob koncu sporočila papež v molitvi izroča Bogu velikega kanclerja, rektorja, profesorje, študente in osebje Univerze, vse priporoča priprošnji svete Hedvike, ustanoviteljice Fakultete, in svetemu Janezu Pavlu II., ter jim podeljuje apostolski blagoslov.

Nalaganje
Nazaj na vrh